nieuws

PRINSJESDAG: werkloosheid aangepakt met ‘brug-WW’

Instroom

PRINSJESDAG: werkloosheid aangepakt met ‘brug-WW’

De nieuwe ‘brug-WW’ moet werklozen aan de slag helpen. Het is vrijwel de enige nieuwe werkloosheidsmaatregel.

Met de brug-WW moeten werklozen in een sector waar een personeelstekort heerst, worden omgeschoold met behulp van een WW-uitkering. Zo kondigden Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan in hun begroting voor 2015. Werkzoekenden krijgen loon voor de uren dat ze werken, en WW voor de uren dat ze scholing krijgen. De brug-WW, die per 1 januari in moet gaan, moet het voor werkgevers goedkoper maken om een werkloze in dienst te nemen. De maatregel wordt ook van kracht voor werknemers voor wie ontslag boven het hoofd hangt.

Het verbeteren van de werkgelegenheid moet het doel zijn van de rijksbegroting van het ministerie. De tekenen in de arbeidsmarkt zijn gunstig en de werkloosheid daalt volgend jaar naar verwachting naar 605.000 mensen, maar ze is nog veel te hoog, schrijven Asscher en Klijnsma. Werkloosheid betekent niet alleen een verlies van inkomen, maar ook van een sociaal netwerk, onderstrepen ze.

Nieuw en uitgebreid zijn de maatregelen van Asscher en Klijnsma niet. Bijna alles wat zij aankondigen, was al eerder bekend gemaakt of lekte onlangs uit. Zo zijn er met vakbonden en werkgevers afspraken gemaakt voor 125.000 banen voor arbeidsgehandicapten in de Participatiewet (>PW De Gids Vakbase) en worden de pensioenspelregels strenger met de nieuwe Pensioenwet. (ANP)

Lees meer over Prinsjesdag:

PRINSJESDAG: 8 highlights voor HR
PRINSJESDAG: 1,5 miljoen voor duurzame inzetbaarheid
PRINSJESDAG: kabinet mikt op vitaliteit
PRINSJESDAG: meer aandacht voor scholing
PRINSJESDAG: wat vinden werkgevers van de plannen?

Tip:
Meer weten over de wetswijzigingen naar aanleiding van Prinsjesdag? Tijdens de HR-wetgeving actualiteitendag op 9 oktober nemen we alle recente en komende wetswijzigingen met u door. We concentreren ons op het gebied van Arbeidsrecht, Pensioen, Personeel & Fiscus en Sociale Zekerheid.

 

 

Reageer op dit artikel