nieuws

Zo blijft u vernieuwend in arbeidsvoorwaarden

Instroom

Zo blijft u vernieuwend in arbeidsvoorwaarden

De standaardmedewerker bestaat niet, dus een 'one size fits all'- arbeidsvoorwaardenpakket is passé. Hoe blijft u vernieuwend op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden?

Enkele jaren geleden ontstond kabelbedrijf Ziggo uit een fusie van @Home, Casema en Multikabel. Tussen de cao’s bestonden grote verschillen. Dedi Veldhuis, werd bij het nieuw gevormde Ziggo vicepresident HRM. Zij schafte alle arbeidsvoorwaardenpakketten af en begon aan iets nieuws. ‘De grote vraag was hoe we tot iets kwamen wat voor iedereen simpel was. Naast de compacte cao krijgen alle medewerkers een deel van het salaris uitgekeerd als keuzebudget, daarbinnen mogen ze zelf beslissen van welke arbeidsvoorwaarden ze gebruik willen maken.’

Veldhuis geeft tips hoe organisaties vernieuwend kunnen blijven op het gebied van arbeidsvoorwaarden:

1. Zorg voor een duidelijke aanleiding
“Er moet een duidelijke aanleiding zijn waarom een werkgever de arbeidsvoorwaarden aan wil passen. Die reden kan afgeleid zijn uit de crisis, maar ook uit een rigoureuze verandering of innovatie binnen het bedrijf. Als die noodzaak er niet is, kan het lastig zijn de vakbonden en ondernemingsraden te overtuigen. Zij denken altijd in verbetering, niet per se in verandering.”

2. Koppel een heldere visie aan de arbeidsvoorwaarden
“Traditioneel zien veel werkgevers arbeidsvoorwaarden als “iets wat je gewoon hebt”. Maar met goede arbeidsvoorwaarden kun je de bedrijfscultuur beïnvloeden. Zorg dus voor een heldere visie waar het bedrijf voor staat en koppel die visie aan de arbeidsvoorwaarden. Bij Ziggo vinden we het bijvoorbeeld belangrijk dat werknemers hun verantwoordelijkheid nemen. Dat was ook het doel met het keuzebudget: het zelf beslissen over bepaalde arbeidsvoorwaarden moest die eigen verantwoordelijkheid van medewerkers stimuleren.”

3. Onderhandel met werknemers
“De standaardmedewerker bestaat niet, dus stap af van het idee dat arbeidsvoorwaarden voor iedereen hetzelfde moeten zijn. De een wil zes weken vakantie per jaar, een ander heeft er liever vier met wat extra loon. Ook gaat personeel anders met werk om dan vroeger; medewerkers nemen soms privézaken mee naar het werk. Daar mogen werkgevers best een beetje verantwoordelijkheid voor terugverwachten, maar daarvoor moeten ze wel in de onderhandelingsmodus.”

Reageer op dit artikel