nieuws

Akzo-topman: ‘Maak lager salaris bespreekbaar’

Instroom

Akzo-topman: ‘Maak lager salaris bespreekbaar’

Ton Büchner, topman van AkzoNobel, vindt dat salarisverlaging en demotie bespreekbaar moeten worden op de werkvloer. Hij zei dat in een interview met Het Financieele Dagblad.

Volgens Büchner zou het goed zijn als werknemers tijdens hun loopbaan een lagere functie kunnen nemen, met een lagere vergoeding. Volgens de topman kunnen er twee redenen zijn om dat te bespreken. “De eerste is de uitdaging in de landen die weinig groeien. En de tweede is dat we allemaal steeds langer gaan werken.”

Concurrentiepositie

Büchner doelt onder andere op de slechte concurrentiepositie van Europa, vergeleken met de goedkope energie uit de VS en flexibele arbeidsmarkt in Azië. Salarisverlagingen, bijvoorbeeld voor werknemers die de 60 gepasseerd zijn en een stapje terug willen doen, kunnen een oplossing zijn.

Salaris inleveren

Salarisverwerker ADP meldde begin oktober dat een op de tien werkgevers zijn personeel dit jaar heeft gevraagd om salaris in te leveren. Bijna een kwart (24%) van de werkgevers versobert dit jaar het arbeidsvoorwaardenbeleid. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR-Trends 2014-2015’, van ADP Nederland, Berenschot en Performa.

TIP: Lees meer over mogelijke toepassingen van demotie en salarisafbouw en bestel het boek Demotie. Het laatste taboe doorbroken. Geen zin in boeken lezen? Kijk dan even naar dit artikel in de PW De Gids Vakbase en u weet ineens veel meer over demotie.

Reageer op dit artikel