nieuws

AOW’er straks in trek

Instroom

AOW’er straks in trek

Plannen om een werknemer na zijn AOW-leeftijd in dienst te houden? Dat wordt straks een stuk aantrekkelijker als het aan minister Asscher ligt. 

Werkgevers hoeven een gepensioneerde straks nog maar zes weken loon door te betalen als ze ziek worden in plaats van twee jaar. Die loondoorbetaling is nu voor veel werkgevers nog een hinderpaal om gepensioneerden in dienst te nemen of te houden.

Doorwerken na AOW-leeftijd

Dat staat in een plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dat de ministerraad vrijdag bespreekt. Als het wordt aangenomen, gaat het wetsvoorstel op 1 januari 2016 in.

Ook enkele andere maatregelen om het werken na de pensioenleeftijd te stimuleren, worden dan van kracht. Eerder is al geregeld dat een werkgever het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen en er geen ontslagvergoeding verschuldigd is. Wanneer een AOW’er daarna in vaste dienst wordt genomen, gelden wel weer de gewone ontslagregels. (Bron: ANP)

Gevaar voor 55-plussers?

Het plan van minister Asscher is niet nieuw. Twee jaar geleden kwam de toenmalige minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, al met een wetsvoorstel op de proppen om AOW’ers na ziekte nog maar zes weken loon door te betalen. Ouderenorganisatie ANBO vreesde toen dat 55-plussers op de arbeidsmarkt worden verdrongen door goedkopere 65-plussers.

Reageer op dit artikel