nieuws

iPad toch niet belastingvrij?

Instroom

iPad toch niet belastingvrij?

Onlangs oordeelde de rechter dat de iPad belastingvrij mag worden verstrekt. Dat oordeel staat op losse schroeven.

Eind september oordeelde het Hof Amsterdam in hoger beroep dat de iPad belastingvrij mag worden verstrekt omdat het kan worden aangemerkt als een communicatiemiddel.

Staatssecretaris Wiebes van Financien is het echter oneens met deze rechter en gaat in cassatie tegen de uitspraak. De nieuwste jurisprudentie zou namelijk haaks staan op het beleid van de Belastingdienst. Dat schrijft Wiebes in een nota naar aanleiding van het verslag Belastingplan 2015, meldt PricewaterhouseCoopers op haar website.

TIP: Wat zijn de regels voor vergoedingen van computers aan werknemers? Kijk op PW De Gids Vakbase. Of schrijf u in voor de opleiding Goed voorbereid op de Werkkostenregeling.

Onbelaste verstrekking iPad in gevaar

De uitspraak in september volgde op een uitspraak van de rechtbank Haarlem in 2012, die oordeelde dat de iPad als een computer moest worden aangemerkt. Volgens de nieuwste uitspraak is de iPad dus een communicatiemiddel en kan daarom belastingvrij worden verstrekt indien de iPad voor – slechts – 10 procent zakelijk wordt gebruikt.

Volgens PricewaterhouseCoopers zullen de regels voor de verstrekking van een iPad per 1 januari 2015 grotendeels in lijn komen met deze nieuwste uitspraak. De staatssecretaris acht het budgettaire belang voor zowel 2014 en eerdere jaren echter van dusdanig belang, dat hij zich niet bij de uitspraak van het Hof neerlegt.

Wat betekent dit voor werkgevers?

De toekomst zal uitwijzen wat de Hoge Raad beslist in deze zaak. Heeft u al aan werknemers een iPad verstrekt en heeft u hierover al loonheffingen afgedragen en is de bezwaartermijn nog niet verstreken? Dan kunt u alvast bezwaar maken tegen de afdracht in afwachting van de komende uitspraak van de Hoge Raad, zo adviseert het accountancykantoor. Voorlopig zal de Belastingdienst het huidige beleid handhaven voor zowel het verleden als het heden.

Meer nieuws over belastingregelingen voor het personeel leest u op het platform Oversalarisadministratie.nl

Reageer op dit artikel