nieuws

Maatschappelijke dienstplicht invoeren?

Instroom

Maatschappelijke dienstplicht invoeren?

Jongeren zouden na hun opleiding een maatschappelijke dienstplicht moeten vervullen van een halfjaar, bijvoorbeeld in de zorg, bij vrijwilligersorganisaties of bij defensie.

CDA-leider Sybrand Buma pleitte hier zaterdag voor in een interview in De Telegraaf. Een verplichte maatschappelijke stage werkt volgens hem disciplinerend voor jongeren.

De CDA’er verwijst naar de maatschappelijke dienstplicht op een vraag van de krant over de voedingsbodem voor terreurbeweging Islamitische Staat. “Het gekke is dat het onveiligheidsgevoel door ISIS eigenlijk het gevolg is van de ultieme vrijheid die wij kennen. Daarom moeten we van één ding doordrongen zijn: de samenleving is niet alleen een rechtenmachine. Er zijn ook plichten. Dat gaat om iedereen, ook om de Nederlandse jongere. Die moet beseffen dat het niet alleen gaat om what’s in it for me, maar ook over wat zij voor de samenleving kunnen doen.”

Jongeren missen aansluiting

Volgens Buma werkt een maatschappelijke dienstplicht disciplinerend, ook voor jongens die zich tot de jihad voelen aangetrokken. “Maar ik wil de discussie over de maatschappelijke dienstplicht niet beperken tot die groep moslimjongeren. Het gaat om tienduizenden jongeren die de aansluiting met de samenleving missen. De vroegere dienstplicht maakte duidelijk dat er ook verplichtingen zijn als je bijvoorbeeld een gezamenlijk gevoel van veiligheid wilt hebben. Dat besef is weg.”

 

 

 

Reageer op dit artikel