nieuws

Werkgever vindt jongere productiever

Instroom

Werkgever vindt jongere productiever

Werkgevers zien ouderen als loyaal en nauwkeurig, jongeren als technisch en productief.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie van het CBS naar generatiekloven op het werk. Uit het onderzoek blijken werkgevers wat betreft loyaliteit en nauwkeurigheid hun oudere werknemers hoger in te schatten dan de jongere werknemers: ruim 40 procent van de werkgevers denkt dat oudere werknemers loyaler zijn, een even grote groep vindt hen ook nauwkeuriger. Wel zijn werkgevers huiverig voor de vergrijzing van hun personeelsbestand (>PW De Gids Vakbase): dan verwachten zij een toename in de arbeidskosten en ziekteverzuim.

Jongere productiever

Als het gaat om het beter om kunnen gaan met nieuwe technologie, de bereidheid tot opleiden en ontwikkelen en flexibiliteit en productiviteit zien de werkgevers hun voordeel in het jongere personeel. Wat betreft opleiding laten ouderen de ontwikkeling een beetje voor wat het is, bleek uit eerder onderzoek. Driekwart van de ouderen volgde het afgelopen jaar namelijk geen opleiding.

Maar hoe zien werknemers hun oudere en jongere collega’s eigenlijk? Jongeren en ouderen hebben afwijkende denkbeelden, blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de jongeren vindt dat werknemers tot 35 jaar productiever zijn dan die van 55 jaar en ouder. Van de ouderen vindt nog geen kwart dat.

Ouderen stressbestendiger

Een meerderheid van de 55-plussers denkt anderzijds dat zij beter bestand zijn tegen stress. Jongeren houden zich op dit punt meer op de vlakte. 40 procent vindt stressbestendigheid een eigenschap die in dezelfde mate op jongere als op oudere werknemers van toepassing is.

TIP: Leer uw medewerkers om te gaan met werkstress en bezoek het Congres over Werkdruk op 6 november.

Er zijn ook eigenschappen waar jongeren en ouderen hetzelfde over denken. Zo worden oudere werknemers net als door werkgevers beschouwd als loyaler en nauwkeuriger en zouden jongere werknemers meer bereid zijn tot het volgen van opleidingen en beter overweg kunnen met nieuwe technologieën.

Aanleiding voor het onderzoek van het CBS is het groeiende probleem van leeftijdsdiscriminatie. De overheid verhoogt de pensioenleeftijd stapsgewijs naar 67 jaar. Ouderen zullen dus langer door moeten werken. Maar dat wordt steeds lastiger omdat uit arbeidsmarktcijfers blijkt dat werkgevers een duidelijke voorkeur hebben voor jonger personeel. (ANP/Redactie)

Reageer op dit artikel