nieuws

Meer mensen met twee banen

Instroom

Meer mensen met twee banen

Steeds meer mensen hebben niet één maar twee banen. Wordt de fulltime parttimer gemeengoed?

In totaal waren er vorig jaar 467.000 werknemers met twee banen, zo meldt het CBS. Het aandeel werknemers met een tweede baan is hiermee opgelopen tot 7,6 procent van alle werknemers. Ter vergelijking: in 2003 was dit nog 5,3 procent. De grootste toename in de afgelopen tien jaar deed zich voor bij personen die een hoofdbaan als werknemer combineren met werk als zelfstandige.

Het aantal werknemers met twee banen is volgens het CBS in de afgelopen tien jaar vrij geleidelijk toegenomen. Wel nam hun aantal in de periode 2006 tot 2008 wat sterker toe dan in de jaren ervoor. Tussen 2008 en 2012 veranderde het aantal personen met twee banen maar weinig.

Combinatie werknemer en zelfstandige

De grootste toename deed zich de afgelopen tien jaar zich voor bij degenen die naast hun hoofdbaan als werknemer zelfstandige waren. Die groei deed zich in vrijwel alle sectoren voor. De toename was het grootst in de sectoren informatie en communicatie, specialistische zakelijke dienstverlening en openbaar bestuur en overheidsdiensten. Bij degenen die twee banen als werknemer combineren betreft het vooral de horeca, verhuur en zakelijke dienstverlening en de gezondheids- en welzijnszorg.

Meer vrouwen met twee banen

Vrouwen combineren het meeste twee banen in loondienst: 60 procent van de werknemers die er een baan bij hebben, is vrouw. Ook jongeren combineren relatief vaak twee banen. Van de 15- tot 25-jarige werknemers die ten minste twaalf uur per week werken, heeft ruim 13 procent twee banen. Bij de overige leeftijdsgroepen ligt dat aandeel tussen de 6 en ruim 7 procent. Jongeren combineren vooral twee banen in loondienst. Bijna negen op de tien jongere werknemers die twee banen hebben, doen dit.

De werknemer met twee banen is een harde werker, zo blijkt. Werknemers die één baan hebben, werkten in 2013 gemiddeld bijna 33 uur per week. Werknemers met een tweede baan als zelfstandige werkten gemiddeld beduidend meer, namelijk bijna 39 uur per week. Twee banen als werknemer levert in totaal een relatief kort werkweek op met gemiddeld 32,0 uur.

Tip! Werkt u met zzp’ers? Schrijf u dan nu in voor de studiemiddag Risicoloos contracteren van een zpp’er

Reageer op dit artikel