nieuws

Meer WSW’ers aan de slag

Instroom

Meer WSW’ers aan de slag

Het aantal mensen dat via sociale werkbedrijven bij gewone werkgevers aan de slag is gegaan, is in acht jaar tijd flink gestegen.

Bedrijven in de sociale werkvoorziening hebben vorig jaar 900 mensen extra bij gewone werkgevers geplaatst. In totaal gaat het om 35.400 mensen met een beperking. Het overgrote deel is gedetacheerd, blijkt uit cijfers van de sector. Het percentage zogeheten WSW’ers (Wet Sociale Werkvoorziening) dat via sociale werkbedrijven bij gewone werkgevers aan de slag is gegaan, is in acht jaar gestegen van 19 tot 34 procent.

Volgens Cedris, de organisatie van de sociale werkplaatsen, is detachering een succesvolle manier om mensen met een beperking aan de slag te helpen bij gewone bedrijven. “Het formele werkgeverschap ligt bij het sociale werkbedrijf. De laatste zorgt voor de begeleiding en administratieve rompslomp, terwijl de ondernemer een inleenvergoeding moet betalen.”

Participatiewet

Enkele weken terug trokken Cedris en vakbond FNV aan de bel over de Participatiewet. Een aantal gemeenten zou volgens Cedris de wet, die op 1 januari van kracht wordt, negeren. In de wet is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 werkplekken creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Pakweg 1500 mensen die nu in een sociale werkvoorziening aan de slag zijn, dreigen hierdoor hun baan te verliezen, zo stelden FNV en Cedris.

Lees ook: Participatiewet; wat moet HR voorbereiden?

Reageer op dit artikel