nieuws

Sollicitant maakt zich er makkelijk vanaf

Instroom

Sollicitant maakt zich er makkelijk vanaf

Hoelang bereidt u zich voor op een gesprek met een sollicitant? Die neemt er niet zo lang de tijd voor. De gemiddelde sollicitant is in een halfuurtje klaar.

Wellicht had u het zelf al gemerkt, maar werkzoekenden nemen weinig tijd om zich voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Van de kandidaten die u over de vloer krijgt, neemt slechts 6 procent meer dan twee uur de tijd om zich zo goed mogelijk te presenteren. Bijna twee van elke drie kandidaten die op gesprek mogen komen, doen de voorbereiding in minder dan een uur. Dit blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van uitzendorganisatie Unique samen met onderzoeksbureau Motivaction.

Voorbereiding op sollicitatiegesprek

De manier waarop sollicitanten zich voorbereiden op het eerste gesprek verschilt per persoon, zo blijkt. “Zo geeft 79 procent aan vooral op zoek te gaan naar informatie over hun potentiële nieuwe werkgever. Daarnaast zegt 62 procent de vacaturetekst aandachtig te bestuderen om zich zo op alle mogelijke vragen voor te bereiden. Ten slotte focust bijna één derde (31%) zich op zijn of haar sterke punten, zodat ze die in één zin kunnen benadrukken”, stellen de onderzoekers.

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique verbaast zich over de slechte voorbereiding. ” “De voorbereiding op een sollicitatie kan een heel belangrijk moment zijn in je leven zijn. Dan vind ik het verbazingwekkend dat er zo weinig tijd in wordt geïnvesteerd. Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Werkgevers zien namelijk direct het verschil. Door tijdens het sollicitatiegesprek te laten zien dat je van de hoed en de rand weet, straal je vertrouwen uit en wordt de kans dat je die baan binnensleept, aanzienlijk groter.”

Populaire manieren om baan te vinden

Ook is onderzocht wat de populairste manieren zijn om een baan te zoeken. Niet verwonderlijk uiteraard, maar vooral vacaturesites (68%) zijn erg populair bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Ook kijken werkzoekenden op de websites van werkgevers naar vacante posities (53%). Verder worden het persoonlijke netwerk (51%) en social media (28%) veel genoemd. En heel opvallend: meer dan een kwart (28%) hoop nog steeds de perfecte vacature in de krant te vinden.

 

 

Reageer op dit artikel