nieuws

‘Werkgever buit personeel uit’

Instroom

‘Werkgever buit personeel uit’

“Werkgevers ontduiken massaal cao’s. Ook grote ondernemingen als Albert Heijn en Shell maken zich hier schuldig aan.”

Deze pittige uitspraken deed FNV-voorzitter Ton Heerts zaterdag in de Telegraaf. De vakbond deed de afgelopen maanden onderzoek naar de pluimvee- en steigerbouwsector. De conclusie: via schijnconstructies en het ontduiken van cao’s wordt er gesjoemeld met salarissen.

De resultaten van die onderzoeken werden al eerder bekendgemaakt, maar Heerts denkt dat er in veel meer branches gefraudeerd wordt. “Er is een miljardenroof gaande. Grote ondernemingen als Albert Heijn, Shell en AkzoNobel maken zich schuldig aan deze praktijken.”

De FNV-voorzitter zegt dat het probleem vooral speelt bij uitzendkrachten. “Die krijgen vaak minder betaald dan waar ze recht op hebben. In de steigerbouw komt dit vaak voor bij buitenlandse werknemers.” Het gaat volgens de vakbond dan al gauw om enkele euro’s per uur, meldt de krant.

Schijnconstructies aanpakken

Schijnconstructies maken volgens de vakbondsman de arbeidsmarkt kapot. “Ze hebben grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van mensen en voor de kwaliteit van het werk”, aldus Heerts. “Het dieptepunt was eerder deze maand de verloting van werknemers uit Slowakije door uitzendbureau Lugera. De banden tussen de werkgever en werknemer worden steeds meer doorgeknipt. We moeten een samenleving van werkende armen voorkomen.”

De vakbond pleit voor een snelle invoering van de afspraken uit het Sociaal Akkoord om schijnconstructies tegen te gaan. “De wetten rond de arbeidsmarkt die in de maak zijn, bieden in één klap zekerheid aan heel veel werknemers.”

Verantwoordelijkheid nemen

Heerts doet ook een beroep op werkgeversorganisatie VNO-NCW. “We hebben in Nederland werkgevers nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. Hier ligt een taak voor de voorzitter van VNO-NCW. Die moet deze bedrijven tot de orde te roepen. Het kan zo niet langer.’’

Een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland noemt de woorden van Heerts overdreven. De werkgeversorganisaties zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat wordt opgeroepen. Ze voegen er wel aan toe dat cao’s door veel randvoorwaarden vaak te duur zijn. (ANP)

SEO-onderzoek naar verdringing

Afgelopen vrijdag stuurde minister Asscher een SEO-onderzoek naar de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat de komst van personeel uit Midden- en Oost-Europa in sommige bedrijfstakken zorgt voor verdringing van Nederlandse werknemers. Volgens Asscher de minister toont het onderzoek aan dat de strijd tegen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden harder gevoerd moet worden. Hij wil binnenkort een wetsvoorstel voor het aanpakken van schijnconstructies naar de Kamer sturen en de wet voor het minimumloon aanscherpen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW  en MKB-Nederland zeggen zich niet te herkennen in het beeld. “Verdringing door ongelijke concurrentie van Midden- en Oost-Europeanen is een beperkt probleem”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. “Arbeidsmigratie levert meer voordelen dan nadelen op voor de Nederlandse economie. Het SEO-onderzoek maakt dat ook duidelijk. Wij herkennen de negatieve invalshoek, in de reactie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op dit rapport, niet.”

Hoe oordeelt de rechter over schijnconstructies? Bekijk alle jurisprudentie hierover op PW de Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel