nieuws

Werktijdverkorting door vogelgriep?

Instroom

Werktijdverkorting door vogelgriep?

Komt er werktijdverkorting voor de pluimveebedrijven tijdens de vogelgriep?

Als het aan CNV Vakmensen ligt wel. De vakbond wil dat werkgevers in de pluimveesector direct werktijdverkorting moeten kunnen doorvoeren. Dit om hun bedrijf en personeel te sparen.
CNV Vakmensen bestuurder Peter de Jong: ‘Nu het virus zich uitbreidt moet de regering nadenken over de gevolgen de werknemers in de pluimvee en omliggende sectoren zoals het vervoer. Werktijdverkorting biedt de sector de gelegenheid om de gevolgen voor werkgevers te verzachten.’

TIP: Lees hoe u een vergunning aanvraagt voor werktijdverkorting op PW De Gids Vakbase. 

Gevolgen vogelgriep werkgevers

Staatssecretaris Dijksma kondigde gisteren nieuwe maatregelen voor de komende weken aan om verdere verspreiding te voorkomen. De pluimveebedrijven, slachterijen en de toeleveranciers van voeder en mest zijn geraakt door de transportperkingen die landelijk zijn uitgeroepen. “Wil je echt wachten met het beschermen van werknemers in deze sectoren totdat het probleem de spuigaten uitloopt? Of wil je ook de mogelijke sociale gevolgen voor werknemers en hun families voor zijn? Die vraag moet de overheid zich nu stellen”, aldus De Jong.

Banen redden met werktijdverkorting

Bedrijven mogen onder bijzondere omstandigheden de werktijd van hun personeel verkorten. Dit is alleen toegestaan als een bedrijf ten minste 20 procent minder werk per week heeft, en hij verwacht dat dit minstens 2 en hoogstens 24 weken duurt. Ook werkgevers die verwachten dat ze binnenkort deze hoeveelheid werk zullen verliezen, kunnen een beroep doen op de regeling. Deze zomer stelde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de maatregel van werktijdverkorting ook beschikbaar voor fruit- en groentetelers die geraakt werden door de Russische boycot. Als een werkgever een vergunning voor werktijdverkorting heeft, kan hij voor zijn werknemers een WW-uitkering aanvragen bij het UWV voor de niet-gewerkte uren. De werknemers ontvangen gewoon hun normale loon, en blijven in dienst bij de werkgever. De werkgever gebruikt de WW-uitkeringsgelden als compensatie voor het loon dat hij zijn mensen moet blijven doorbetalen. Meer voorwaarden en details van de regeling zijn te vinden op cao.szw.nl.

 

 

Reageer op dit artikel