nieuws

Topinkomens woningbouw en zorg niet gekort

Instroom

Topinkomens woningbouw en zorg niet gekort

De wet normering topinkomens geldt in 2014 nog niet voor woningbouwcorporaties en zorginstellingen.

De nieuwe wet normering topinkomens, waar de Senaat maandag in een spoedproces mee instemde, geldt volgend jaar nog niet voor topinkomens bij woningbouwcorporaties en zorginstellingen.

Topinkomens aan banden

De Eerste Kamer stelde het kerstreces speciaal uit zodat topinkomens in de (semi)publieke sector al in 2015 aan banden konden worden gelegd. Maar minister Blok van Wonen en minister Schippers van Zorg, beiden VVD’ers, zeggen nu in een brief aan de Tweede Kamer de wet niet op tijd te kunnen realiseren binnen hun ministerie. Dat meldt het AD woensdagochtend.
Voor bazen in de (semi)publieke sector krijgen vanaf 1 januari 2015 nog maximaal een ministersalaris, wat neerkomt op 178.000 euro (inclusief onkosten en pensioenkosten). Momenteel is dat nog 230.000 euro. Door de stap van de VVD-ministers geldt deze beperking in 2015 nog niet voor de inkomens van bazen van woningcorporaties en zorginstellingen. Terwijl juist in de ouderenzorg de topinkomens de pan uitrijzen.

‘Obstructie en trainering’

Sommige parlementariërs noemen de stap van Blok en Schippers sabotage. Vakbond Abvakabo noemt de actie ‘schandalig’.
Verschillende partijen winden zich op over deze VVD-actie. John Kerstens van de PvdA is niet blij en wil in gesprek met het kabinet. Hij geeft aan scherp in de gaten te houden dat topbestuurders bij woningbouwcorporaties niet over de schreef gaan.
Bij de SP zijn ze woedend. SP-senator Erik Meijer noemt het ‘pure obstructie’ en collega Ronald van Raak vindt dat de VVD ‘traineert’. Van Raak in het AD: ‘De PvdA moet dit kerstreces maar eens goed nadenken of ze verder wil met de VVD.’
Boze Eerste Kamerleden vinden het taak van de Tweede Kamer om de ministers om opheldering te vragen. Ze wijzen op de ongelijkheid die ontstaat als topinkomens in het onderwijs of bij gemeenten wel worden gekort, en in de zorg en woningsector niet.

TIP: Lees meer over toekomstbestendig belonen in de whitepaper Belonen met het oog op de toekomst.

 

Reageer op dit artikel