nieuws

Bonden op de bres voor personeel V&D

Instroom

Bonden op de bres voor personeel V&D

Vakbond CNV legt zich niet neer bij het salarisoffer dat V&D eist van het personeel. Ook FNV neemt het op voor de medewerkers van het warenhuisconcern.

CNV Dienstenbond beraadt zich op stappen tegen de warenhuisketen.Volgens onderhandelaar Martijn den Heijer moet hierbij niet worden gedacht aan een staking, maar meer aan een gang naar de rechter. De bond kan de medewerkers hierin bijstaan.

De bonden zaten gisteren met de directie van V&D om de tafel. Ondanks de storm van protest en kritiek is de directie niet van plan om de rigoureuze maatregelen voor haar personeel terug te draaien, zegt Den Heijer. Ook wil het concern volgens hem geen enkele garantie geven over werkzekerheid. “Komende week leggen we onze oor te luisteren bij de medewerkers om ons op vervolgstappen te beraden”, aldus de vakbondsman.

FNV eist perspectief

Eerder deze week eiste FNV al een toekomstperspectief  voor het V&D-personeel. “Wijzingen zomaar eenzijdig doorvoeren kan en mag niet. Wij gaan niet met het mes op de keel akkoord met dit dictaat van V&D”, aldus Niels Suijker, bestuurder FNV Handel. “We werken niet mee aan een versobering zonder dat daar een reëel perspectief of een garantie voor medewerkers tegenover staat.”

Maandag maakte het warenhuisconcern bekend dat de circa 5.000 werknemers flink wat salaris moeten inleveren. Het gaat om “een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent” die per 1 februari wordt doorgevoerd. V&D schrapt verder vijftig van de 450 arbeidsplaatsen op het servicecenter in Amsterdam. De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig “om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt”. Daarvoor moeten kosten structureel omlaag. Naast het loonoffer streeft V&D ook naar verdere versobering van de arbeidsvoorwaarden.

Tip: kijk in PW De Gids Vakbase wanneer een werkgever eenzijdig arbeidsvoorwaarden mag aanpassen.

 

 

Reageer op dit artikel