nieuws

Meer geld voor ambachten

Instroom

Meer geld voor ambachten

Er komt structureel 75 miljoen euro extra beschikbaar voor mbo-scholen. Hiermee kunnen ze technische en andere kostbare ambachtelijke opleidingen in stand houden en promoten.

De kleine specialistische opleidingen hebben het moeilijk, vindt minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De opleidingen trekken steeds minder studenten, onder meer door onbekendheid, terwijl de kans op een baan in deze ambachten juist goed is. Het gaat bijvoorbeeld om prothesemaker, schoenmaker, restauratiemedewerker en pianotechnicus.

“Specialistische vakmensen vormen een onmisbare schakel in de economie en samenleving”, aldus Bussemaker. Ongeveer 1 procent van de mbo-studenten zit nu op een opleiding voor zo’n specialistisch beroep. Met het extra geld kunnen de scholen hun vakdocenten behouden, opleidingen vernieuwen of met andere scholen gaan samenwerken. Een mbo-school met zo’n unieke opleiding krijgt voortaan een licentie om die te beschermen tegen onnodige concurrentie.

Dreigend tekort ambachtsmensen

In Nederland zijn 285.000 ambachtsbedrijven met een jaaromzet van ongeveer 110 miljard euro. Zeker 774.000 mensen verdienen er hun brood. Het Centrum voor Ambachtseconomie kwam vrijdag met cijfers waaruit blijkt tot de sector tot 2025 op zoek moet naar 485.000 nieuwe vakmensen. Dat komt door groei en omdat veel ambachtsmensen uitstromen. Er dreigt een tekort aan ervaren mensen, maar het biedt ook kansen voor onder meer ambitieuze jongeren, stelt het centrum. (ANP)

 

Reageer op dit artikel