nieuws

Het CDA waagt zich aan demotie

Instroom

Het CDA waagt zich aan demotie

Het CDA waagt zich aan het taboe demotie: oudere werknemers zouden salaris moeten inleveren.

Een denktank van de christendemocraten wil demotie bespreekbaar maken. Oudere werknemers zouden plaats moeten maken voor jongere medewerkers, en daarbij een deel van hun salaris in moeten leveren. Dat staat in een rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, dat dinsdagavond verschijnt, zo bericht het Financieele Dagblad. De maatregel moet werkloosheid onder ouderen tegengaan.

TIP: Lees hoe rechters oordelen over demotie in de jurisprudentie op PW De Gids Vakbase. 

Demotie oudere werknemers

De arbeidsvoorwaarden van ouderen moeten ‘in de pas gaan lopen’ met die van andere werknemers, staat in het rapport. Dat moet voorkomen dat de groep van oudere werknemers ‘langs de kant komt te staan’, verklaart auteur Paul Schenderling. Oudere werknemers komen nu moeilijk aan het werk, omdat ze te duur zijn. Demotie, waarover werkgevers en werknemers afspraken zouden moeten maken, geldt als een taboe-onderwerp voor de politiek en de vakbonden. Dat bleek onder andere twee jaar geleden bij een grote demotiezaak bij Capgemini, waar oudere IT’ers zo’n tien procent in moesten leveren.

Lees ook: Demotie? Zo doet HR het goed

Meer heikele punten

Verder snijdt het CDA in het rapport ‘Bloei en groei, naar een vitale samenleving’ een aantal andere heikele punten aan. Zo zou de partij de scheiding tussen vaste medewerkers en zelfstandigen willen minimaliseren door middel van een arbeidsongschiktheidverzekering voor alle werkenden in Nederland.
Bovendien wil het de duur van de werkloosheidsuitkering verder verkorten. Daar tegenover zou een hogere vergoeding staan, die mensen zonder werk zou moeten stimuleren zo snel mogelijk een baan te vinden. Ten slotte zou de loondoorbetaling bij ziekte voor organisaties met minder dan 25 medewerkers in dienst moeten worden gekort. (MediaWatch)

TIP: Lees meer over de kansen die demotie werkgevers biedt in het boek Demotie, het laatste taboe doorbroken

 

Reageer op dit artikel