nieuws

Checklist pensioen in de maak

Instroom

Checklist pensioen in de maak

Pensioen bespreken lastig? Een checklist voor uw pensioencommunicatie moet dat binnenkort gemakkelijker maken.

De Tweede Kamer nam in maart het wetsvoorstel Pensioencommunicatie aan. Om het werkgevers makkelijker te maken om aan de nieuwe eisen te voldoen, stelt brancheorganisatie De Pensioenfederatie nu samen met de Stichting van de Arbeid, het Verbond van Verzekeraars en MN een aantal pensioenchecklisten op om de pensioencommunicatie met werknemers eenvoudiger te maken. Dat blijkt uit de memorie van toelichting van het wetsvoorstel Pensioencommunicatie, dat de Tweede Kamer onlangs publiceerde.

TIP: Lees de belangrijkste punten in de pensioencommunicatie naar nieuwe medewerkers op PW. Vakbase.

Nieuwe opbouw pensioencommunicatie

In het wetsvoorstel wordt een nieuwe opbouw van de pensioeninformatie geïntroduceerd: ook wel Pensioen 1-2-3 genoemd. Daarin gaat de eerste informatielaag over de basisinformatie rondom het pensioen van een werknemer, de tweede laag biedt de hoofdpunten uit de regeling en de derde laag bevat achtergrondinformatie voor de medewerker. De bedoeling is dat deze welkomstbrief de huidige startbrief per 1 januari 2016 gaat vervangen.

Twee soorten checklist pensioen

Om de pensioencommunicatie richting werknemers voor HR en financiële professionals makkelijker te maken, ontwikkelt de branche nu dus twee checklisten. De checklist pensioen ‘Wegwijs in het pensioen’ kan worden gebruikt in het arbeidsvoorwaardengesprek om nieuwe werknemers de regeling uit te leggen. De tweede checklist ‘Route naar het pensioen’ is bedoeld voor de gesprekken met medewerkers die de pensioenleeftijd naderen.
Omdat werkgevers pas vanaf 1 juli 2015 het nieuwe Pensioen 1-2-3 in mogen voeren, worden de nieuwe checklists op zijn vroegst begin september beschikbaar gesteld. Dit geeft pensioenuitvoeringsorganisaties drie maanden de tijd de nieuwe communicatievorm te implementeren. Vanaf 1 januari 2016 is Pensioen 1-2-3 verplicht.

Meer weten? Meld u nu aan voor de Masterclass verandering van pensioentijdsperk op 4 juni

 

 

Reageer op dit artikel