nieuws

Hoogopgeleiden vangt u met poen

Instroom

Hoogopgeleiden vangt u met poen

Hoogopgeleide professionals nodig? Pronk met een hoog salaris, een goede werksfeer en werkinhoud.

Hoogopgeleide professionals zijn in de zoektocht naar een nieuwe baan vooral op zoek naar een goed salaris, een goede werksfeer en uitdagende werkinhoud. Dat blijkt uit een online onderzoek van detacheerder Yacht naar de beweegredenen van hoogopgeleiden bij het zoeken naar een andere baan. De vraag naar hoogopgeleiden trekt al een tijdje aan en een goed salaris blijkt voor 64 procent van hen de grootste motivatie om voor een nieuwe werkgever te kiezen, gevolgd door werksfeer (52 procent) en werkinhoud (50 procent).

TIP: Wat is het meest geschikte middel voor uw werving van nieuw personeel? Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Grootste afknappers

Naast de warmmakers onderzocht Yacht ook de redenen waar hoogopgeleiden op afknappen in hun huidige baan. Degenen die switchen van werkgever geven aan dat een oninteressante baan (43 procent), gebrek aan groeimogelijkheden (43 procent) en weinig waardering (29 procent) het meest hebben bijgedragen aan hun vertrek. Laagopgeleiden noemen, naast deze factoren, vooral een te laag salaris, geen ruimte om werk- en privétijd flexibel in te richten en een tekort aan ontwikkelingsmogelijkheden als redenen om te veranderen van werk.
Niet iedereen die onvrede kent in zijn huidige baan, is overigens actief op zoek naar een volgende baan. Uit de analyse blijft dat een derde van de hoogopgeleiden niet op zoek is. Bij 59 procent sluimert de wens naar nieuwe baan en is latent op zoek.

Baanswitch vooral naar non-profit

Populaire branches om een vervolgstap naar te maken zijn: onderwijs en wetenschap (29 procent), gezondheidszorg (27 procent), maatschappelijke dienstverlening (25 procent) en overheid (23 procent). Non-profit organisaties zijn daarmee erg populair. Opvallend is dat een branche waar momenteel veel werk in is: IT, niet per definitie populair is bij hoogopgeleiden. IT staat net binnen de top 10 van de gewenste branches (15 procent).
Fulltime werk is, ondanks dat er jaarlijks meer parttime banen beschikbaar komen, nog steeds erg populair. Bijna de helft (48 procent) van de hoogopgeleiden geeft aan voorkeur te geven aan een fulltime dienstverband.

TIP: Wat is de top 5 meest gevraagde vacatures voor hoogopgeleiden? Lees meer in het artikel Hoogopgeleid en flexibel personeel in trek

Reageer op dit artikel