nieuws

‘Werkgever consumeert kant-en-klaar talent’

Instroom

‘Werkgever consumeert kant-en-klaar talent’

Bedrijven investeren te weinig in tijdelijk personeel. Dat schaadt onze kenniseconomie.

Nederlandse werkgevers denken te veel op de korte termijn en verzuimen daardoor hun educatieve taak ten opzichte van flexibel personeel. In combinatie met de verregaande flexibilisering kan dit op de lange termijn de volledige kenniseconomie van Nederland schaden. Dat zegt Henk Volberda, hoogleraar ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit in een interview met het Financieele Dagblad.

Volberda wijst er op dat de afglijdende concurrentie van de Nederlandse economie een direct gevolg is van onze flexibele schil en de matige investering in personeel. Zijn onderzoek voor het World Economic Forum laat zien dat Nederland van de vierde naar de achtste plaats is gedaald in de wereldranglijst. ‘Nederland heeft grote ambities op het gebied van langer doorwerken en levenslang leren, maar in de praktijk zie je daar weinig van terug’, aldus Alberda.

Omdat Nederlande werknemers door de matige investering in hun ontwikkeling slecht in staat zijn hun kennis en vaardigheden up to date te houden, komen zij al vroeg in hun loopbaan naast de kant te staan. Mensen die in kwetsbare posities terecht komen zullen het vervolgens moeten redden met meerdere ‘tweederangsbaantjes’. Volberda: ‘Bedrijven consumeren kant-en-klaar-talent, maar voelen zich niet meer verantwoordelijk voor de opleiding ervan. Komt er iets beters voorbij dan ruilen ze iemand gewoon in.’ Voor de kenniseconomie van ons land is dat op den duur de doosteek.

TIP: Lees meer over de voor- en nadelen van tijdelijk personeel als oproepkrachten op PW De Gids Vakbase. 

 

Reageer op dit artikel