nieuws

Hoge Raad: ‘Onaangekondigd staken mag’

Instroom

Hoge Raad: ‘Onaangekondigd staken mag’

Werknemers kunnen voortaan sneller het bijltje er bij neergooien: staken wordt makkelijker. Dit volgt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Volgens het hoogste rechtscollege hoeft een staking niet het uiterste middel te zijn. Ook hoeven stakingen niet van tevoren worden aangekondigd. De Hoge Raad nuanceert daarmee eerdere uitspraken en stelt dat het stakingsrecht ruimer kan worden opgevat.

Staken verboden?

De uitspraak ging over een staking bij de Amsterdamse zorginstelling Amsta eind 2012 en begin 2013. Vakbond FNV had een collectieve actie in de vorm van werkonderbrekingen van telkens twee uur georganiseerd, toen overleg over een nieuwe cao op niets uitliep.
De kortgedingrechter oordeelde dat er sprake was van een onaangekondigde bedrijfsbezetting. Ook het gerechtshof vond in hoger beroep dat de actie terecht was verboden.
De FNV ging in cassatie bij de Hoge Raad en die heeft het arrest van het gerechtshof nu vernietigd. De hoogste rechter verwijst daarbij naar het Europees Sociaal Handvest (ESH) dat het stakingsrecht ruimer interpreteert.
De uitspraak van de Hoge Raad betekent niet dat stakingen nooit meer verboden of beperkt kunnen worden. De rechtmatigheid van een staking kan nog altijd worden getoetst aan allerlei criteria zoals de verhouding tussen de actie en het nagestreefde doel en de schade die een actie veroorzaakt bij de werkgever of aan derden. (ANP)

Oproep voor werkgevers

In februari riep vakbond FNV werkgevers nog op het stakingsrecht dat internationaal ter discussie staat te steunen. “Werkgevers hebben het stakingsrecht altijd onderschreven”, verkondigde de vakbond destijds. “Tot juni 2012. Toen trokken de werkgevers plotseling hun steun terug in de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties). Volgens de wereldwijde unie van bazen staat nergens zwart op wit dat er internationaal een recht op staking bestaat. Dat moet per land apart bekeken  worden. Triest genoeg sluiten onze ‘eigen’ werkgevers van VNO-NCW zich hierbij aan.”
Volgens werkgeversadviesvereniging AWVN, staat Nederland niet opeens aan de vooravond van een stakingsgolf, zo meldt Het Financieele Dagblad. De aan VNO-NCW gelieerde AWVN is betrokken bij de totstandkoming van vijfhonderd van alle negenhonderd cao’s in Nederland. Nadat AWVN-juristen naar het arrest hebben gekeken, is de conclusie dat bonden nog steeds hun acties en stakingen van tevoren moeten aankondigen en dat werkonderbrekingen nog steeds kunnen worden verboden als de veiligheid in het geding is. (ANP/MediaWatch)

Reageer op dit artikel