nieuws

Lage btw-tarief verleden tijd?

Instroom

Lage btw-tarief verleden tijd?

Het kabinet wil het lage btw-tarief van 6 procent op diensten afschaffen. Dat moet meer banen opleveren.

Het lage btw-tarief van 6 procent op producten en diensten moet omhoog, dat wil het kabinet. Dat bevestigen Haagse bronnen in reactie op berichtgeving in het NRC. Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent. Het was al een tijdje bekend dat een verandering in het btw-systeem eraan zat te komen.

TIP: Lees meer over de hoge en lage btw-tarieven op diensten op PW De Gids Vakbase. 

Lagere belasting op arbeid

De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. De mogelijk miljarden euro’s die met deze wijziging worden binnengehaald, kunnen ingezet worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat een van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen. Maar, aan de achterkant zullen er door de btw-verhoging ook banen verdwijnen. Zo berekende de gastvrijheidssector dat een hoger btw-tarief het toerisme, de recreatie en horeca zo’n 55.000 banen gaat kosten. Vooral kwetsbare groepen als jongeren, ouderen en laagopgeleiden komen daardoor langs de kant te staan.

Laag tarief bouw definitief omhoog

In de bouwsector gaat de btw nu definitief terug naar 21 procent. Sinds 2013 kreeg de sector tijdelijk een btw-tarief van 6 procent om het goedkoper te maken om bedrijven in te huren en zo omzet en werkgelegenheid te sparen. In de sector was veel verzet tegen het einde van de regeling, omdat het herstel net weer een beetje op gang komt.

Bereikte belastingakkoord blijft geheim

De coalitiefracties VVD en PvdA kwam maandag tot een akkoord met het kabinet over de hervorming. Wiebes heeft oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil de details daarvan nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel zodat ze daarover kunnen debatteren en overleggen met hun achterban. De SP gaat uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen. (ANP)

TIP: Lees alles over btw-tarieven in de Praktijkgids Personeel & Fiscus 2015

 

Reageer op dit artikel