nieuws

PGGM is hoge beloningen zat

Instroom

PGGM is hoge beloningen zat

PGGM heeft er genoeg van: de pensioenuitvoerder gaat de strijd aan tegen hoge beloningen voor bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen.

PGGM gaat wereldwijd campagne voeren tegen excessieve beloningen bij beursfondsen. Praten met deze bedrijven heeft volgens PGGM tot nu toe weinig opgeleverd. Daarom wil PGGM nu met andere grote institutionele beleggers het voortouw nemen om paal en perk te stellen aan excessieve beloningspraktijken. Een woordvoerder van PGGM bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Visie op hoge beloningen

PGGM wil om te beginnen zo’n vijftien bedrijven aanpakken, waaronder het Amerikaanse softwareconcern Oracle. Vooral in de Verenigde Staten zijn de topbeloningen excessief toegenomen. De pensioenuitvoerder heeft zijn visie over beloningen bij beursgenoteerde ondernemingen nu in een richtlijn vastgelegd. “Daarin hebben wij eigen criteria opgesteld waarin wij bepalen wat een goede beloning is”, aldus de woordvoerder.

Uitgangspunt: vaste beloningen

PGGM vindt dat ondernemingen de huidige praktijk van variabele beloningen achter zich moet laten. “Wij gaan bepalen wat wij als rendement nodig hebben. Wij bepalen dan ook wat daarbij een goede beloning is. We gaan uit van een vaste beloning”, aldus de woordvoerder.

Variabele beloningen zullen alleen mogelijk zijn bij “uitzonderlijke prestaties waarvoor wij de criteria vaststellen”. Daarvan kan alleen sprake zijn wanneer medewerkers en managers het financiële rendement van PGGM halen of overtreffen en de resultaten van een onderneming geen negatieve gevolgen hebben voor maatschappij of milieu.

“Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen. We hebben andere grote beleggers nodig om hierin samen op te trekken en het probleem gezamenlijk aan te pakken. Het initiatief moet terug naar de aandeelhouder”, stelt de woordvoerder. (ANP)

Reageer op dit artikel