nieuws

‘Snij in dure extraatjes van ouderen’

Instroom

‘Snij in dure extraatjes van ouderen’

Om oudere werklozen aan het werk te helpen, moeten oudere medewerkers hun extraatjes in cao’s opgeven.

Om de hoge werkloosheid onder ouderen het hoofd te bieden, moeten oudere collega’s die nog wel aan het werk zijn leeftijdsvoordelen als seniorendagen opgeven. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een nieuw rapport. Alleen op die manier worden werkgevers weer gestimuleerd om ouderen aan te nemen, meent het CPB.

TIP: Is het toekennen van seniorendagen in strijd met de Wet gelijke behandeling? Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Snijden in voordelen 50-plusser

Veel oudere werklozen hebben naar verwachting weinig aan het economische herstel dat is ingezet. Om hen weer aan het werk te krijgen, zijn hervormingen nodig op de arbeidsmarkt. De relatief hoge lonen, leeftijdsafhankelijke ontslagvergoedingen en pensioenkosten maken 50-plussers duurder. Ook hebben ouderen vaak allerlei ‘ontziemaatregelen’ in cao’s, die hen extra rechten of minder plichten geven.
Werkgevers zijn hierdoor terughoudend met het in dienst te nemen van oudere werklozen. Er wordt in Den Haag al beleid gevoerd hier verandering in te brengen, maar meer fundamentele herzieningen zijn noodzakelijk, aldus het CPB.
De onderzoekers denken dan aan ‘een werkloosheidsuitkering die daalt met de werkloosheidsduur, ontslagbescherming die minder afhangt van de lengte van het arbeidscontract en minder leeftijdsafhankelijke arrangementen in cao’s’.

Bekijk ook: VIDEO: ‘Weg met de seniorendagen!’

Ouderen langdurig werkloos

De hoge langdurige werkloosheid onder ouderen is een structureel probleem, staat in het rapport. Vóór de aanvang van de crisis was al sprake van een stijging. In de nasleep van deze ‘Grote Recessie’ kampt Nederland met 270.000 mensen die langer dan een jaar werkloos zijn. Dit is meer dan 3 procent van de beroepsbevolking. Daaronder bevinden zich opvallend veel ouderen. Die verliezen niet vaker hun baan, maar áls zij werkloos raken, is de kans op langdurige werkloosheid bijna dubbel zo groot als gemiddeld. (ANP)

TIP: Hoe houdt u (oudere) medewerkers ondanks alle maatschappelijke veranderingen inzetbaar voor het bedrijf? Kom naar het Congres over Duurzame Inzetbaarheid op 23 juni op en kom terug met een concreet plan waar u morgen al mee aan de slag kunt.  

Reageer op dit artikel