nieuws

De 7 lastigste finance-functies

Instroom

De 7 lastigste finance-functies

CFO’s nemen weer ruimschoots personeel aan. Aan deze 7 financiële functies hebben ze nog een flinke dobber.

Negen op de tien financieel directeuren in Nederland wil de komende maanden weer personeel gaan werven. Niet alleen voor bestaande, maar ook voor nieuwe functies. Dat maakt de CFO’s goedgestemd, want dit is een stijging ten opzichte 25 procent ten opzichte van de wervingsplannen van twee jaar eerder, het lastigste jaar in de crisis.
Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half onder 200 financieel directeuren. Het starten van nieuwe projecten (48 procent) en het uitbreiden van het product- of dienstenaanbod (45 procent) zijn de voornaamste redenen voor het creëren van nieuwe functies.

Niet schrappen maar vullen

Nu de economie weer aantrekt, zegt 92 procent van de CFO’s en financieel directeuren vertrouwen te hebben in de groeivooruitzichten van de Nederlandse economie en 94 procent geeft aan vertrouwen te hebben in de groeivooruitzichten van het eigen bedrijf. Dit optimisme is terug te zien in de wervingsplannen voor de tweede helft van dit jaar: 38 procent is van plan nieuwe vaste financiële posities te creëren. Dat betekent een duidelijke kentering in vergelijking met voorgaande jaren: vergeleken met de wervingsplannen twee jaar geleden is dit een stijging van 20 procent en ten opzichte van vorig jaar een stijging van 8 procent.
Al bleek de bereidheid van CFO’s om open of extra vacatures te vervullen vorig jaar ook al te groeien, het UWV liet vorig jaar in een sectoranalyse juist weten dat de banen in de financiële sector de komende vier jaar zal dalen met zo’n 15.000 banen naar 226.000 banen.
In het onderzoek geeft nog eens 53 procent aan dat ze vrijgekomen functies op de financiële afdeling zullen invullen de komende maanden. Het is voor het eerst in drie jaar tijd dat CFO’s en financieel directeuren aangeven geen plannen te hebben om functies te schrappen.
Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: “Bedrijven zijn tegenwoordig optimistischer en willen projecten, investeringen en initiatieven die vanwege de crisis eerder ‘on hold’ waren gezet niet meer uitstellen, maar in toenemende mate implementeren. Om deze nieuwe initiatieven te ondersteunen, hebben ze dan ook meer gekwalificeerd financieel personeel nodig, zowel voor vaste als voor tijdelijke functies.”

Top 7 lastigste finance-posities

Bijna negen op de tien (88 procent) CFO’s en financieel directeuren zeggen dat het uitdagend is om gekwalificeerde financiële professionals te vinden. De voornaamste redenen die zij daarvoor geven, zijn het gebrek aan technische niche-experts (27 procent) en commerciële vaardigheden (26 procent), maar ook wordt opgemerkt dat de vraag groter is dan het aanbod (25 procent). Bovendien bleek uit eerder onderzoek dat er van de finance-professional net zoals bij HR-professionals steeds meer business-kennis wordt verwacht.
Slechts 6 procent van de CFO’s geeft aan dat het niet moeilijk is om kandidaten te vinden in de functiegebieden binnen finance en accounting. De rest vindt dat wel een flinke klus. Functiegebieden waarbij financieel directeuren de meeste moeite hebben om gekwalificeerde kandidaten te vinden zijn:

  1. Boekhouden/accounting (47 procent)
  2. Financial controlling (27 procent)
  3. Financial/business analysis (21 procent).
  4. Riskmanagement (20) procent
  5. Finance- en/of accountingmanagement (19 procent)
  6. Interne audit (18 procent)
  7. Compliance (17 procent)
Reageer op dit artikel