nieuws

‘Scenarioplanning? Taak van de lijn’

Instroom

‘Scenarioplanning? Taak van de lijn’

SPP is steeds meer een gedeelde verantwoordelijkheid. Scenarioplanning wordt vaak overgenomen door de lijn.

Strategische Personeelsplanning (SPP) en scenarioplanning is al lang niet meer de taak van HR alleen. En als HR de business niet écht snapt, trekt HR er liever de handen vanaf, zo stelt Gerard Evers, directeur van adviesbureau EuroHRM dat zich richt op economisch personeelsmanagement.

HR wordt in personeelsplanning links en rechts ingehaald door lijnmanagement en afdelingen als finance en planning & control. En dat is in sommige gevallen maar goed ook. Evers: ‘Als HR de business niet goed genoeg kent, wil het nog wel eens scenario’s “verzinnen” die niet goed op de werkelijkheid aansluiten. Wat dat betreft heeft de lijn daar veel meer feeling voor. In de zorg zie je regelmatig dat personeelsplanning op het bordje van de raad van bestuur ligt vanwege de grote financiële impact van overcapaciteit en wachtgeldregelingen.’

Lees ook: De ins en outs van scenarioplanning

Dat personeelsplanning steeds minder alleen van HR is, vindt Evers een goede ontwikkeling. Hij stelt zelfs dat als HR niet écht verstand heeft van de business, men zich er maar beter niet mee kan bemoeien. Moet HR dan maar helemaal zijn handen van scenarioplanning trekken? ‘HR moet in ieder geval één ding vermijden: het vraagstuk benaderen vanuit de veilige, eigen omgeving en er de vertrouwde HR-instrumenten bijhalen. Er moet meer geredeneerd worden vanuit de ‘O’-component, en minder vanuit de ‘P’-component. Anders loop je het risico dat je het vraagstuk herdefinieert in thema’s waar HR goed in is, en niet in termen van wat de organisatie nodig heeft.’
Lees alle trends rondom scenarioplanning in het volledige artikel op het platform Over Personeelsplanning.

TIP: Lees meer over scenarioplanning in de praktijk in het boek Strategische Personeelsplanning van Gerard Evers. 

Reageer op dit artikel