nieuws

WWZ: massaal ontslag in het mkb

Instroom

WWZ: massaal ontslag in het mkb

Mkb-werkgevers vroegen de afgelopen dagen dubbel zo veel ontslagen aan door de komst van de WWZ.

Mkb-bedrijven vroegen de afgelopen dagen honderden ontslagen aan. Met name om de transitievergoeding – de nieuwe ontslagvergoeding – te ontduiken. Het tweede deel van de wet, waaronder het nieuwe ontslagrecht, de ketenregeling en de transitievergoeding, is woensdag 1 juli officieel van kracht.
Dat nieuws meldt de Volkskrant na een rondgang onder advocaten en op basis van cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Vorige week werd ontslag aangevraagd voor 1450 werknemers, een verdubbeling ten opzichte van de laatste weken. Ook waren de afgelopen maanden al grote bedrijven als ING en Nationale Nederlanden in het nieuws omdat ze voor 1 juli massaal ontslag aanvroegen voor hun tijdelijke werknemers.

TIP: Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het arbeidsrecht en kom naar de cursusdag Wet Werk en Zekerheid op 6 november of Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 1 oktober. 

Vervroegd reorganiseren

Kleine en middelgrote bedrijven zijn vanwege de gewijzigde regels waarschijnlijk vervroegd gaan reorganiseren, zegt arbeidsrechtjurist Pascal Besselink in de krant. ,,Bedrijven die anders nog zouden wachten, hebben nu voor 1 juli besloten dat te doen. Dan kost het ze niets, terwijl ze in oktober, november soms flinke vergoedingen zouden moeten meegeven aan personeel dat lang bij hen in dienst is.”
Vooral voor kleine bedrijven pakken de ontslagkosten vanaf vandaag hoger uit, doordat ze nu de transitievergoeding moeten betalen aan werknemers die ze vanwege bedrijseconomische redenen aan de kant zetten. Voor grote bedrijven vallen de kosten vanaf heden juist erg mee. Grote bedrijven volgden vaker de route van de kantonrechter, waarmee ze voor gemiddelde werknemers meestal een maandsalaris per gewerkt jaar kwijt waren.

‘Zorgvuldig ontslag’

Ondanks het feit dat het UWV nu overuren moet draaien om alle verzoeken door te nemen, geeft de uitkeringsinstantie wel aan elke aanvraag zorgvuldig te blijven bekijken en alleen toestemming te geven als daar reden voor is. (MediaWatch/Redactie)

 

Reageer op dit artikel