nieuws

Zomer: wordt er nog gewerkt?

Instroom

Zomer: wordt er nog gewerkt?

Door vakantievierend personeel vreest 1 op de 3 bedrijven vertragingen in de bedrijfsvoering.

In juli en augustus begint in organisaties de grote uittocht van vakantievierend personeel. En dat blijft niet altijd zonder gevolgen. Acht op de tien financieel directeuren ondervindt negatieve gevolgen voor de bedrijfsvoering. Zo zegt meer dan een derde (35 procent) dat de commerciële activiteiten vertragen in de zomer, en vreest 20 procent  productiviteitsverlies. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half onder 200 CFO’s en financieel directeuren.

TIP: Lees alle regels rondom het opnemen van vakantiedagen op PW De Gids Vakbase.

Zomers productiviteitsverlies

Nog eens 19 procent van de financieel directeuren zegt dat er door het jaarlijkse verlof minder leiding is van management en 7 procent is van mening dat het personeel minder gemotiveerd is. Slechts 19 procent stelt dat ze geen negatieve gevolgen ondervinden van de zomermaanden.
Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland: “Tijdens de zomermaanden schommelt bij veel bedrijven de bezetting door de vakanties die in deze periode gepland staan. Niet alle bedrijven kunnen het zich veroorloven om tijdens de vakantie projecten en taken te laten liggen.’

Lees ook: Een lege mailbox na de vakantie? Zo regelt u dat
Lees ook: Vakantiegeld fors lager in 2015

5 zomertips tegen productiviteitsverlies

Robert Half heeft vijf tips opgesteld voor bedrijven, zodat werknemers zonder zorgen op vakantie kunnen:

 1. Maak een teamplanning
  Door een teamplanning op te stellen kunnen de taken onderling verdeeld worden wanneer werknemers met vakantie zijn. Hierdoor kent iedere werknemer zijn verantwoordelijkheden en kunnen ze op voorhand werkzaamheden tijdig inplannen.
 1. Wees voorbereid
  Voor een collega met vakantie gaat, is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over de verwachtingen en deadlines. Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met betrekking tot de taken zijn nodig om de (bijkomende) werklast efficiënt te verdelen en de nodige acties te ondernemen.
 1. Vergeet (wettelijke) vakantie niet te stimuleren
  Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Het is belangrijk om werknemers aan te moedigen deze dagen op te nemen. Werknemers die tijdig hun vakantiedagen opnemen, zijn over het algemeen productiever en meer tevreden.
 1. Laat enige flexibiliteit toe
  Door werknemers extra flexibiliteit te geven in de tijd vlak voor hun vakantie zullen ze nog meer geneigd zijn om extra inspanningen te leveren om hun taken tijdig af te ronden.
 1. Zorg voor ondersteuning
  Door een beroep te doen op tijdelijke arbeidskrachten tijdens de zomermaanden kunnen dagelijkse werkzaamheden en dringende projecten opgepakt worden, zodat de vakantiegangers met een gerust hart op vakantie kunnen en de thuisblijvers niet overbelast raken.

 

Reageer op dit artikel