nieuws

1 op 5 werkt voor buitenlandse multinational

Instroom

1 op 5 werkt voor buitenlandse multinational

Buitenlandse multinationals zijn grote scheppers van werkgelegenheid in de Randstad en het zuiden van het land.

Werknemers die werk zoeken bij een buitenlandse multinational kunnen dat het beste zoeken in deze twee regio’s, zo becijferde het CBS. Een op de vijf banen (20 procent) in Nederland is te vinden bij deze bedrijven. Bij de Nederlandse multinationals is dit 23 procent.

De werkgelegenheid die buitenlandse multinationals creëren, spant de kroon in regio Groot-Amsterdam. Daar waren buitenlandse multinationals in 2013 goed voor 32 procent van het beschikbare werk. Ook in IJmond (29 procent) en Noord-Limburg (25 procent) waren ze sterk vertegenwoordigd, meldde het CBS dinsdag. Het laagste aandeel banen bij een buitenlandse multinational is te vinden in Zuidwest-Friesland (9 procent).

Lees ook: Amsterdam is een koopje voor expat-werkgever

De banen van Nederlandse multinationals zijn gelijkmatiger verdeeld over Nederland. Het gaat dan om Nederlandse bedrijven met dochterondernemingen in het buitenland. Hier staat Delfzijl en omgeving (30 procent) bovenaan de lijst, gevolgd door het zuidoostelijke deel van Noord-Brabant (29 procent) en Noord-Limburg (29 procent). IJmond heeft, met 11 procent, het laagste aandeel banen bij Nederlandse multinationals.

TIP: Lees meer over het internationaal uitsturen of binnenhalen van werknemers in het boek Handboek Expats/Impats.

Reageer op dit artikel