nieuws

2300 Imtech-banen in ons land gered

Instroom

2300 Imtech-banen in ons land gered

Ook de bijna duizend Nederlandse werknemers van het Imtech-onderdeel Traffic en Infra kunnen opgelucht ademhalen. Hun banen zijn door de verkoop behouden. Totaal zijn al 2300 banen in ons land gered.

De meeste werknemers van Imtech Traffic & Infra behouden na de verkoop van dit onderdeel aan investeringsmaatschappij Egeria hun baan. De werkgelegenheid van 1965 werknemers, waarvan 994 in ons land is veiliggesteld. Dit lieten de curatoren dinsdag weten. In totaal werken er 2093 medewerkers bij deze divisie.

Maandag werd bekend dat Egeria de divisie Traffic & Infra overneemt van installatiebedrijf Imtech, dat vorige week failliet verklaard werd. Het onderdeel Marine en de activiteiten van Imtech in Scandinavië werden vorige week verkocht.

2300 Nederlandse banen

In totaal heeft de verkoop van de Imtech-onderdelen al tot het behoud van 9300 banen geleid.Dit betreft 2300 Nederlandse werknemers. De verkoop van de drie divisies heeft de boedel 143 miljoen euro opgeleverd. De betalingen aan de handelscrediteuren zijn daardoor zeker gesteld.

De drie Nederlandse grootbanken zijn bereid om uit de verkoopopbrengst een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor de noodzakelijke IT-ondersteuning binnen de Imtech-groep. Verder blijven de leasemaatschappijen de geleasede voertuigen deze maand aan Imtech ter beschikking stellen.

Kritiek op banken

ING Bank heeft afgelopen weekend ook de geblokkeerde bankrekeningen weer opengesteld. Binnenkomende betalingen kunnen zodoende weer worden aangewend om de noodzakelijke operationele kosten te voldoen. Rabobank handhaaft volgens de curatoren de blokkades op de bankrekeningen nog wel. De curatoren hadden afgelopen week kritiek op de banken, omdat ze de rekeningen van de nog draaiende Imtech-werkmaatschappijen hadden geblokkeerd.

De curatoren zeggen hoopvol te zijn dat in samenwerking met de banken op korte termijn ook verschillende onderdelen van de divisie Imtech Benelux kunnen worden overdragen aan nieuwe eigenaren.

Bedrijfscultuur

Imtech kwam ruim twee jaar geleden diep in de problemen, nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen. Begin dit jaar communiceerde het bedrijf nog dat de bedrijfscultuur sindsdien opener is geworden en dat het aantal klokkeluidersgevallen steeg.

Vorige week werd het faillissement uitgesproken over de holding Royal Imtech uit Gouda. “De situatie voor duizenden werknemers is zorgelijk, maar een oplossing is niet geheel onmogelijk”, zei Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal vrijdag.” Technisch gesproken is de holding failliet en niet de werkmaatschappijen en die situatie vergroot de kansen op overname.” (ANP/redactie)

 

 

Reageer op dit artikel