nieuws

Vaderverlof krijgt 40.000 krabbels

Instroom

Vaderverlof krijgt 40.000 krabbels

Tijdschrift Ouders van nu biedt minister Asscher ene petitie aan voor een langer vaderschapsverlof.

Het oudermagazine Ouders van Nu pleit momenteel bij minister Asscher voor een verlenging van het kraam- en ouderschapsverlof voor vaders. Het blad biedt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid volgende week een petitie met 40.000 handtekeningen aan om het huidige verlof uit te breiden.

Nederland heeft slechtste verlofregeling

‘Nederland heeft in Europa naast Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling’, zegt hoofdredacteur Hilde Tholen. De ondertekenaars pleiten voor minstens tien dagen betaald verlof en honderd dagen ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste duizend dagen na de geboorte van het kind. Een langer vaderschapsverlof zou de hechting met het kind bevorderen, maar ook de routine van de vader in de verzorging versterken. Toch nemen vaders in de praktijk maar mondjesmaat ouderschapsverlof op, sommige kersverse vaders gaan zelfs meer werken, blijkt uit CBS-cijfers.
Hoewel de regeling voor vaderschapsverlof sinds januari is versoepeld met drie dagen onbetaald verlof, naast twee betaalde dagen, is dit volgens Tholen niet genoeg. ‘Het is niet meer van deze tijd. In de meeste landen om ons heen hebben vaders twee weken vrij en in Scandinavië is het helemaal goed geregeld.’ In Europees verband staat het vaderschapsverlof ook al een tijdje op de politieke agenda, maar vooralsnog komt daar weinig concreets uit.

Netflix’ vaderschapsverlof

Het is vooral een aantal werkgevers dat een uitbreiding van het verlof tegenhoudt, stelt Tholen. ‘Maar er zijn ook moderne bedrijven, zoals Netflix en Google, die al iets meer rekening houden met vaders na de geboorte van een kind.’ Zo was streamingdienst Netflix deze week in het nieuws omdat bekend werd dat dat zowel vaders als moeders het eerste jaar na de geboorte of adoptie van hun kind volledig doorbetaald krijgen maar zo vaak als gewenst mogen thuisblijven. Ook mogen zij kiezen om parttime te werken of tijdelijk fulltime, gevolgd door een aantal maanden verlof. (ANP/Redactie)

 

Reageer op dit artikel