nieuws

Nieuwe aanpak jeugdwerkloosheid

Instroom

Nieuwe aanpak jeugdwerkloosheid

Goed nieuws voor werkloze jongeren. Er komt een nieuwe aanpak in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Gemeenten, UWV en het bedrijfsleven slaan de handen ineen.

Gemeenten, het UWV en bedrijven als McDonald’s, Rabobank, Kruidvat, Hilton en de Hema bundelen de krachten om de komende twee jaar 23.000 jongeren met een uitkering aan het werk te krijgen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt daar 14 miljoen euro voor uit.

Jeugdwerkloosheid: niet alleen digitale hulp

Tot nu toe gaf het UWV alleen digitale hulp aan jongeren bij het solliciteren. Maar met digitale dienstverlening alleen kunnen jongeren niet uit de voeten, stelt het ministerie. “Veel jongeren weten echter nog niet hoe ze moeten zoeken naar werk en hoe ze zichzelf moeten presenteren in een CV, op sociale media als LinkedIn en in een sollicitatiegesprek. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Inspectie van SZW naar jongeren met een uitkering. Deze jongeren hebben sneller en persoonlijke hulp nodig.”

Geen schoolse omgeving

Gemeenten gaan ook jongeren zonder startkwalificatie – jongeren die geen diploma hebben op het niveau havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger – actief helpen. “Veel van deze jongeren zijn niet op hun plek in een voornamelijk schoolse omgeving of kunnen door een beperking geen startkwalificatie halen. Voor hen is een passende baan of een combinatie van werken met leren een beter alternatie”, zo meldt het ministerie.

In februari stelde Europa al 18 miljoen euro beschikbaar voor jeugdwerkloosheidsprojecten in ons land. De subsidie is bedoeld voor jeugdprojecten in 35 Nederlandse gemeenten. Deze gemeenten ontvingen afgelopen jaar al zo’n 41 miljoen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om initiatieven te steunen die gericht zijn op jongeren die door de crisis zonder werk zitten.

Reageer op dit artikel