nieuws

Oudere bouwvakkers meer in trek

Instroom

Oudere bouwvakkers meer in trek

Bouwbedrijven werken steeds vaker met flexibele krachten. De oudere, werkloze bouwvakkers plukken hier de vruchten van.

Het aantal oudere werknemers in de bouw is sinds 2013 flink toegenomen. Dit meldt het economisch bureau van ING op basis van een onderzoek in de sector. Het gaat vooral om de inzet van oudere uitzendkrachten.

Volgens ING steeg het aantal uitzendkrachten in de bouw in het tweede kwartaal naar 21.000, van 15.000 een jaar eerder. Bouwondernemingen zijn volgens het ING-bureau nog steeds huiverig om vast personeel aan te nemen en geven daarom de voorkeur aan flexibel personeel. “Daar profiteren vooral werkloos geworden 45- tot 55-jarigen van. Het aantal bouwvakkers in die leeftijdscategorie groeide naar 71.000, van 63.000 een jaar geleden. Bouwbedrijven trekken graag ervaren personeel aan”, aldus de bank.

Weinig jonge bouwvakkers

Verder constateert ING dat het aanbod van jongeren in de bouw is gedaald. Als verklaring noemt de bank de lagere leerlingaantallen bij bouwgerelateerde opleidingen. In 2008 werkten nog meer dan 50.000 15- tot 25-jarigen in de bouw, maar dat zijn er nu nog maar 24.000. ING  waarschuwt dat de lage instroom van jonge mensen in de bouw op termijn kan leiden tot arbeidstekorten.

Uit de cijfers blijkt dat de bouwproductie de sterkste groei laat zien sinds 2007. “Dat is te danken aan de woningbouw. In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel nog maar heel beperkt”, aldus ING.

Reageer op dit artikel