nieuws

Pechtold: ‘Waar blijven de banen?’

Instroom

Pechtold: ‘Waar blijven de banen?’

Het kabinet schept te weinig nieuwe banen, stelt D66-leider Alexander Pechtold tijdens de algemene beschouwingen.

Tijdens de algemene beschouwingen, de bespreking van de begroting van het kabintet met de Tweede Kamer, viel Pechtold woensdag VVD-leider Halbe Zijlstra aan. Zijlstra gaf in het debat aan de werkloosheid, naast het vluchtelingenprobleem, als grootste uitdaging te zien.

Met de 5 miljard euro lastenverlichting hoopt het kabinet 35.000 nieuwe banen te scheppen. D66 diende dinsdag een plan in waarbij een lastenverlichting van 6,5 miljard euro zou moeten leiden tot 75.000 extra banen. ‘Waar zijn toch die banen gebleven’, zei Pechtold tegen Zijlstra. ‘Ik zie niks. Er wordt geld uitgegeven, maar het resultaat is minimaal.’ Pechtold verwoordt in het debat wat de vakbonden op Prinsjesdag ook al massaal zeiden: de aanpak van de werkloosheid is teleurstellend.

Volgens Pechtold moet het kabinet dus harder zijn best doen om banen te scheppen. De lastenverlichting op arbeid, die voor de zomer al besproken werd in het belastingdebat, is niet voldoende, zegt hij. Op die stelling reageert Zijlstra fel. Hij meent dat Pechtold de kans had om ‘spijkers met koppen te kunnen slaan’ toen het belastingplan van Wiebes werd besproken. ‘Maar daar kwamen we niet met u uit.’ Pechtold stapte destijds uit de onderhandelingen. ‘De coalitie doet wat wél haalbaar is’, zegt Zijlstra. (ANP/de Volkskrant)

TIP: Wat betekenen de begrotingsplannen voor uw dagelijkse praktijk? Kom naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 8 of 15 oktober. 

Lees ook:
PRINSJESDAG – Belastingplan: lagere lasten op arbeid
PRINSJESDAG – Voordelen lagelonenbanen

PRINSJESDAG: Inspectie op arbeidsongevallen zzp’ers
PRINSJESDAG – Koning: groei door inzet werkers
PRINSJESDAG – Dijsselbloem: hoge werkloosheid daalt langzaam
PRINSJESDAG – ‘Meer banen door investeren in infra’ (Reacties op miljoenennota op Hrbase)
PRINSJESDAG – Vakbonden niet te spreken over aanpak arbeidsmarkt (Reacties op miljoenennota op Hrbase)

Prinsjesdag, de uitgelekte plannen voor HR 

Reageer op dit artikel