nieuws

Prinsjesdag: de gelekte plannen voor HR

Instroom

Prinsjesdag: de gelekte plannen voor HR

Vandaag maakt het kabinet de begrotingsplannen voor 2016 bekend. Maar deze plannen voor HR zijn al gelekt vóór Prinsjesdag.

Het is Prinsjesdag, maar verwacht vandaag weinig tot geen nieuwe zaken van het kabinet. Bijna alle begrotingsplannen voor 2016 zijn gedurende het jaar al gelekt, zo meldden diverse media de afgelopen dagen. Wat verandert er voor HR? De hoofdpunten op een rij.

Lastenverlichting arbeid

Zowel werkgevers als werknemers gaan profiteren van een lastenverlichting op arbeid. Deze plannen werden tijdens het belastingdebat in juni al bekend. In totaal gaat het om 5 miljard euro verlichting, die volgens de regeling 35.000 banen moet scheppen.

Opleiding in de zorg

De zorg kan rekenen op 375 miljoen euro extra om de sector te verbeteren. 100 miljoen daarvan moet besteed worden aan de opleiding van personeel in verpleeghuizen.

Participatiewet

Om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te houden krijgen gemeenten 100 miljoen euro extra om banen of ‘beschutte werkplekken’ te scheppen. Dat moeten in totaal 30.000 arbeidsplaatsen (>HRbase) worden, zei staatssecretaris Klijnsma vorige week. Dat is nodig omdat er bezuinigd wordt op sociale werkplaatsen.

Kinderopvang

Peuters moeten, ongeacht het feit of hun ouders werken of niet, twee keer per week drie uur naar de kinderopvang kunnen. Daarvoor stelt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 60 miljoen beschikbaar aan gemeenten.

Daarnaast wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd. Gezinnen die rond de 50.000 euro per jaar verdienen krijgen 108 euro per maand meer wanneer zij twee kinderen hebben die drie dagen per week gebruik maken van dagopvang.

Vaderschapsverlof

Voor vaders wordt het ouderschapsverlof verlengd. Momenteel krijgen zij nog twee dagen na de geboorte, vanaf 2017 wordt dat vijf dagen. Deze maatregel kost het kabinet 75 miljoen per jaar.

TIP: Wat betekenen al deze begrotingsplannen voor uw dagelijkse praktijk? Kom naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 8 of 15 oktober. 

Reageer op dit artikel