nieuws

Werkloosheid augustus: 6,8 procent

Instroom

Werkloosheid augustus: 6,8 procent

Nog altijd zitten er 600.000 Nederlanders zonder werk. De werkloosheid lijkt stabiel.

De werkloosheid in augustus was nagenoeg gelijk aan die in juli en kwam uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Zo bericht het CBS donderdag.

Het statistiekbureau telde vorige maand 604.000 werklozen. Dat waren er ongeveer 1000 meer dan in juli. Bezien over een iets langere termijn is de daling wel ingezet. In een jaar tijd is de werkloosheid teruggezakt van 7,2 naar 6,8 procent.

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem zei op Prinsjesdag dat hoewel de economische groei reden geeft tot optimisme, de werkloosheid nog steeds te hoog is. Maar de vakbonden beklaagden afgelopen dinsdag massaal het gebrek aan visie van het kabinet op het herstel van de arbeidsmarkt.

Lees meer over Prinsjesdag: 
PRINSJESDAG –  Belastingplan: lagere lasten op arbeid
PRINSJESDAG – Vakbonden niet te spreken over aanpak arbeidsmarkt (Reacties op miljoenennota op Hrbase)

Het aantal mensen zonder baan dat wel op zoek was naar en beschikbaar was voor werk, lag circa 13.000 lager dan drie maanden eerder. Begin vorig jaar bevond het aantal werklozen zich op een piek van nog bijna 700.000.

In de categorie 25- tot 45-jarigen is de werkloosheid momenteel het laagst, met 5,4 procent. Bij 45-plussers ligt het cijfer op 6,4 procent. De jeugdwerkloosheid bedraagt nu 11,2 procent. Dat is iets meer dan drie maanden geleden, maar lager vergeleken met een jaar terug.

Augustus telde bijna 420.000 lopende WW-uitkeringen, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Dat is vrijwel evenveel als in juli en 2,5 procent minder dan in augustus vorig jaar. Er stromen de laatste maanden ook minder nieuwe mensen de WW in. Het UWV verstrekte dit jaar tot en met augustus bij elkaar 390.000 nieuwe WW-uitkeringen. Dat waren er 3,4 procent minder dan in dezelfde periode in 2014. (ANP)

Reageer op dit artikel