nieuws

FNV verliest kort geding loonakkoord

Instroom

FNV verliest kort geding loonakkoord

Het loonakkoord voor ambtenaren blijft geldig, zo oordeelde de rechter vandaag in de FNV-zaak tegen de overheid.

De Haagse kortgedingrechter oordeelde donderdagmiddag dat de eis van vakbond FNV om het akoord ongeldig te laten verklaren, geen stand houdt. FNV heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.
De kortgedingzaak ging over het loonakkoord voor ambtenaren die de overheid in juli met vakbonden sloot. FNV stemde destijds niet in en stapte naar de rechter. Het steekt FNV dat de loonsverhoging voor een deel uit de pot van pensioenfonds ABP wordt betaald. Volgens de bond raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds. In het ergste geval levert dat ambtenaren 18,8 procent minder pensioen op. Lees hier meer doorberekeningen voor de ambtenarenpensioenen van de FNV.

Hoger beroep

De vakbond voerde aan dat bij het totstandkomen van het loonakkoord voor ambtenaren geen sprake was van open en reëel overleg. De rechter gaat hier niet in mee. In het vonnis wijst hij erop dat het onderhandelingsakkoord met de vereiste meerderheid van stemmen is genomen.
De vicevoorzitter van FNV, Ruud Kuin, reageert strijdvaardig: ‘Wij gaan in hoger beroep, en willen daar de grootst mogelijke spoed op zetten, omdat de rechter met deze uitspraak achteraf de spelregels van ons overlegsysteem verandert’, zegt hij. De bond legt het akkoord later deze maand ook nog in een ‘referendum’ voor aan mensen met een pensioen bij ABP.
Vakbond CNV, die eerder wel instemde met het loonakkoord, is blij dat de rechter heeft bevestigd dat de deal geldig is. ‘Er is wekenlang door werkgevers en alle vakbonden onderhandeld over het loonakkoord. Nu is het de hoogste tijd dat de salarisverhoging eindelijk wordt uitbetaald’, benadrukt CNV.

Nieuwe cao’s

Veel ambtenaren en mensen uit het onderwijs zitten al jaren op de nullijn. Het loonakkoord levert ze een loonsverhoging op van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro. Op basis van deze afspraak zijn afgelopen weken al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao’s voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht. (ANP)

Reageer op dit artikel