nieuws

Lagere sectorpremie voor veel werkgevers

Instroom

Lagere sectorpremie voor veel werkgevers

Doordat het aantal WW-uitkeringen flink daalt, kunnen veel werkgevers een lagere sectorpremie tegemoet zien, meldt het UWV.

Het aantal WW-uitkeringen neemt dit jaar naar verwachting met 24.000 af tot 417.000. In 2016 zet de daling door, zo verwacht het UWV. De uitkeringsinstantie verwacht dat eind 2016 aan 388.000 mensen een WW-uitkering wordt verstrekt. De daling is sterker dan begin dit jaar werd verwacht. Veel werkgevers kunnen hierdoor een lagere WW-sectorpremie tegemoet zien, meldt het UWV. Gemiddeld daalt de sectorpremie met 0,38 procentpunt naar 1,78 procent; het laagste niveau sinds 2010. Dit blijkt uit de Nota premievaststelling Sectorfondsen 2016 die UWV vandaag heeft gepubliceerd.

Voor werkgevers uit 46 sectoren daalt de sectorpremie in 2016. De grootste premiedalingen vinden plaats in de aan de bouw gerelateerde sectoren Mortelbedrijf, Stukadoorsbedrijf, Timmerindustrie en Bouwbedrijf.

Toch hogere sectorpremie

Toch zullen werkgevers uit 16 sectoren volgend jaar te maken krijgen met een hogere premie. “Dit komt door vooral door stijgende WW-lasten (onder meer voor de sectoren zuivelindustrie, baggerbedrijf en personenvervoer) of een afname van de sectorale loonsom. Voor de sector met de grootste premiestijging ligt er een specifieke reden aan ten grondslag. Deze sector, Werk en (re)Integratie, is nieuw en maakte voorheen onderdeel uit van de sector Overheid. Hierdoor krijgt deze sector, met een hoog WW-risico, een eigen sectorpremie.”

Om te voorkomen dat sectorfondsen in een negatieve spiraal terecht komen, is er een wettelijk lastenplafond. Lasten boven dat plafond worden collectief gedragen. Vorig jaar kwamen zeven sectorfondsen boven dat lastenplafond uit. In 2016 geldt dat alleen nog voor de uitzendsector en het dakdekkersbedrijf, zo meldt het UWV.

Reageer op dit artikel