nieuws

Loonakkoord ambtenaren aan zijden draadje

Instroom

Loonakkoord ambtenaren aan zijden draadje

Het loonakkoord voor ambtenaren wankelt. Pensioenfonds ABP wil de pensioenen niet verlagen.

Het loonakkoord voor ambtenaren, wat het kabinet deze zomer sloot met drie vakbonden, hangt aan een zijden draadje. Ambtenarenpensioenfonds ABP geeft namelijk aan de pensioenpremies voor volgend jaar niet omlaag te kunnen brengen. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van een ABP-notitie.

Loonsverhoging kan niet via pensioenpremie

Omdat het pensioenfonds er slecht voor staat, kunnen de pensioenpremies volgens het fondsbestuur niet verlaagd worden. De pensioenen zouden dan in gevaar komen. Een belangrijk deel van de beloofde loonsverhoging van 5 procent moest echter uit de verlaging van de pensioenpremie komen. Als die niet doorgaat, moet het kabinet dat compenseren. Dat leidt tot een structurele begrotingstegenvaller, die kan oplopen tot enkele honderden miljoenen per jaar.
Om deze reden stapte FNV – die destijds uit de onderhandelingen stapte – vorige week naar de rechter om het loonakkoord voor ambtenaren ongeldig te laten verklaren. De vakbond verloor het kort geding. Het steekt FNV dat de loonsverhoging voor een deel uit de pot van pensioenfonds ABP wordt betaald. Volgens de bond raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds. In het ergste geval levert dat ambtenaren 18,8 procent minder pensioen op.

Kabinet draait op voor loonsverhoging

Het afspreken van een verhoging van de lonen was een riskante zet van minister Plasterk en de betrokken bonden. De hoogte van de pensioenpremies worden namelijk niet bepaald door de minister, maar door de pensioenfondsen zelf. En voor hen verscherpte De Nederlandse bank onlangs de pensioenregels.
Wat de pensioenfondsen uiteindelijk gaan doen, wordt uiterlijk maandag bekend. Volgende maand worden de nieuwe pensioenpremies voor 2016 bekend: dan zal bekend worden in hoeverre het kabinet zelf zal moeten opdraaien voor de loonsverhoging. (MediaWatch/Redactie)

Reageer op dit artikel