nieuws

Loonakkoord voor ambtenaren voor rechter

Instroom

Loonakkoord voor ambtenaren voor rechter

De rechtbank oordeelt vandaag of het loonakkoord voor ambtenaren geldig is of niet. 

Het is vandaag D-day voor het loonakkoord voor ambtenaren. Het kort geding tussen vakbond FNV en de overheid en drie kleinere ambtenaren bonden komt donderdagmiddag voor de rechtbank in Den Haag.
Het akkoord, dat voorziet in een loonstijging van 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro voor 600.000 ambtenaren, werd in juli gesloten door de overheid met de bonden CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum. Des

Loonakkoord: 18,8 procent minder pensioen

Vakbond FNV haakte samen met de politiebonden af bij de onderhandelingen omdat de loonsverhoging voor een deel uit de ABP-pot wordt betaald. Volgens de bond raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds. FNV hoopt nu via de rechter het akkoord alsnog onderuit te kunnen schoffelen. Volgens de bond is geen sprake van open en reëel overleg geweest en is het loonakkoord voor ambtenaren daarom niet geldig.
In aanloop naar de uitspraak van de kortgedingrechter donderdagmiddag, heeft de bond de gevolgen van het loonakkoord nog eens door een actuarissenbureau laten uitrekenen. ‘Afhankelijk van het inkomen, krijgt iemand die nu 25 is later tussen de 2762 en 6703 euro minder pensioen per jaar’, zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.
Actuarissenbureau Pensum becijferde dat iemand die nu 25 jaar is en een salaris heeft van 25.000 euro, door de deal op zijn 67e 9,3 procent minder pensioen heeft, en op zijn 85e zelfs 18,8 procent minder pensioen. Voor iemand die nu 55 jaar is, betekent de loondeal een achteruitgang in pensioen van 10,9 procent (met 85 jaar).

Nieuwe cao’s

Mocht FNV de zaak winnen, dan zijn de gevolgen groot. Zo zijn op basis van het akkoord al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao’s voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht. (ANP)

Reageer op dit artikel