nieuws

Vrouwen nog steeds niet pensioenbewust

Instroom

Vrouwen nog steeds niet pensioenbewust

Vrouwen blijken nog steeds niet pensioenbewust te zijn. Het online platform ‘I love Pensioen!’ moet daar verandering in brengen.

De site is een initiatief van Delta Lloyd Foundation en vrouwenorganisatie Women Inc. ‘I Love Pensioen!‘ wil vrouwen op een eenvoudige manier inzicht geven in hun pensioen. En dat is hard nodig, volgens Delta Lloyd Foundation, een onderdeel van de verzekeraar dat “financiële zelfredzaamheid en financieel bewustzijn van kwetsbare groepen wil bevorderen”.

Niet pensioenbewust

“Veel vrouwen vinden pensioenen complex, saai of iets voor later. 70 procent van de vrouwen is daardoor volledig pensioenONbewust. Terwijl vrouwen gemiddeld veertig procent minder pensioen opbouwen dan mannen!”, aldus de stichting. Dat vrouwen minder pensioen opbouwen komt onder meer doordat ze vaker parttime werken en nog altijd minder verdienen dan mannen.

Lees ook: Minder loonverschil bij overheid

Op woensdag 4 november, tijdens de zogeheten Pensioen3Daagse, kunnen vrouwen hun pensioenvragen tijdens een live-chat stellen aan de financieel experts  van ‘I love pensioen!’. “Door vooraf het stappenplan op de site door te nemen en video’s te bekijken, kunnen deelneemsters zich optimaal voorbereiden”, adviseren de initiatiefnemers.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aandeel vrouwen van 65 jaar en ouder met een aanvullend pensioen tussen 2000 en 2012 wel flink is flink toegenomen. In 2000 had nog maar 50 procent van de vrouwen een aanvullend pensioen naast de AOW. In 2012 was dit toegenomen tot 60 procent. Dat staat wel in schril contrast met de mannen: van hen ontving 92 procent in 2012 een aanvullend pensioen. “Vooral onder gehuwde of samenwonende vrouwen is het aandeel met een aanvullend pensioen betrekkelijk klein”, aldus het CBS. Slechts 40 procent heeft een aanvullend pensioen tegen 82 procent van de alleenstaande vrouwen. Bij de laatst groep betreft het echter vaak ook een nabestaandenpensioen.

Tip! Het Antwoordenboek Pensioenen geeft antwoord op de meest gestelde vragen van werknemers en werkgevers op het gebied van pensioenen. Bestellen kan in de shop van Vakmedianet.

Reageer op dit artikel