nieuws

Aantal banen weer gegroeid

Instroom

Aantal banen weer gegroeid

De werkgelegenheid in ons land blijft aantrekken. Voor het zesde kwartaal op rij is het aantal banen toegenomen. Dat zijn dan wel vooral flexbanen…

De werkgelegenheid is vorig kwartaal weer gegroeid, zowel het aantal banen als de openstaande vacatures nam toe. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het CBS telde in het derde kwartaal 33.000 banen meer dan in het voorgaande kwartaal. Daarbij nam vooral het aantal uitzendbanen toe. Verder liep het aantal vacatures met duizend op, waardoor er eind september 132.000 vacatures open stonden.

Het aantal banen groeide voor het zesde kwartaal op rij. In die periode kwamen er 148.000 duizend banen bij, nadat er in de twee voorgaande jaren ruim 150.000 banen verloren gingen. Het totale aantal banen ligt daardoor nog altijd iets lager dan in 2011.

Meerdere banen om rond te komen

De groei betreft overigens vooral uitzendbanen. “De flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt toe”, stelt het statistiekbureau vast. “Het aantal werknemers met een vaste baan kwam in het derde kwartaal voor het eerst in jaren onder de 5 miljoen, terwijl het aantal flexkrachten en zelfstandigen steeg naar 3,3 miljoen.”

De vakbonden zien die ontwikkeling met lede ogen aan. ,”Dit is meer dan zorgelijk. Steeds meer mensen zijn gedwongen om meerdere kleine baantjes aan te nemen om rond te komen. Deze stapelbanen zorgen voor een onzeker bestaan. Meer mensen aan echte banen helpen heeft wat ons betreft nu de hoogste prioriteit’, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. (ANP)

Reageer op dit artikel