nieuws

Let op! Uw werknemer vraagt om opslag

Instroom

Let op! Uw werknemer vraagt om opslag

Maak uw borst maar nat. De helft van uw personeel vraagt u binnen nu en een jaar om loonsverhoging.

Kijk niet gek op als er binnenkort aardig wat medewerkers voor uw deur staan met de wens voor extra salaris. Een op de twee werknemers is dat binnen nu en twaalf maanden van plan. Krijgen werknemers dat niet? Dan gaat een op de tien op zoek naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half onder duizend werknemers in Nederland.
Werknemers van generatie Y zijn in grotere mate (62 procent) bereid om loonsverhoging te vragen in vergelijking met werknemers van de babyboomgeneratie (45 procent) en generatie X (45 procent). Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, onder 1.000 Nederlandse werknemers.

Loonsverhoging om groeiend takenpakket

Wanneer wordt gevraagd naar de redenen om salarisverhoging te vragen, geeft ruim drie kwart (76 procent) van de werknemers aan dat het loon niet mee is gestegen met het groeiende takenpakket en verantwoordelijkheden. Dat blijkt voor HR ook de voornaamste reden om loonsverhoging daadwerkelijk toe te kennen, bleek uit eerder onderzoek.
Een tiende geeft aan dat ze loonsverhoging op zijn plaats vinden omdat het huidige salaris niet marktconform is voor de functie en sector. Daarnaast zegt 7 procent dat een hoger salaris noodzakelijk is om de huidige manier van leven te bekostigen, terwijl 6 procent stelt dat ze meer moeten verdienen om in de basisbehoeften te voorzien.
‘Er is een groeiend vertrouwen onder Nederlandse werknemers over hun kansen op de arbeidsmarkt. Hierdoor durven werknemers – die doorgaans hun marktwaarde kennen – ook sneller om loonsverhoging te vragen binnen hun huidige functie. Bedrijven erkennen dan ook het belang om salarisverhogingen toe te kennen om talent binnen het bedrijf te houden. Een marktconform loonbeleid is dan ook een prioriteit voor bedrijven’, zegt Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland. ‘Toch vormen salarisverhogingen niet de enige manier om talent aan het bedrijf te binden. Zo besteden bedrijven extra aandacht aan het ontwikkelen van een gevarieerd takenpakket of bieden aantrekkelijke carrièrekansen voor het aantrekken en behouden van werknemers.’

Lees ook: Top 5 redenen voor loonsverhoging

Geen loonsverhoging? Finito

10 procent gaat op zoek naar een nieuwe baan als ze geen loonsverhoging krijgen, zo laat het onderzoek zien. Het kan uiteraard gebeuren dat een werkgever beslist om geen loonsverhoging toe te kennen. In dat geval zegt 43 procent van de werknemers te wachten tot het volgende functioneringsgesprek om de vraag opnieuw te stellen. Een derde geeft aan naar een alternatief te vragen, zoals meer of betere secundaire voorwaarden of een beter betaalde functie binnen het huidige bedrijf. Een tiende van de medewerkers zegt op zoek te gaan naar een andere baan als ze een negatief antwoord krijgen.
‘Een ‘nee’ van de werkgever hoeft niet noodzakelijk het einde van de onderhandeling te betekenen. Er zijn namelijk diverse alternatieven mogelijk, zoals flexibele werktijden of meer ruimte voor training en opleiding. Door een alternatief voor te stellen kunnen werkgever en werknemer proberen samen tot een oplossing te komen.’ aldus Stephan Renken.

Reageer op dit artikel