nieuws

Nederland is kampioen vrijwilligerswerk

Instroom

Nederland is kampioen vrijwilligerswerk

Bijna de helft van de Nederlanders zet zich minstens één keer per jaar in als vrijwilliger.

Met een op twee Nederlanders die jaarlijks vrijwilligerswerk doet, staat Nederland in Europa aan de top. Bijna een op de drie (30 procent) van de vrijwilligers doet maandelijks een of andere vorm van vrijwilligerswerk. Gemiddeld maken ze daar vier uur per week voor vrij.

Dit blijkt uit de publicatie Sociale samenhang: wat ons bindt en verdeelt van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het rapport wil het CBS een beeld geven van de sociale samenhang in Nederland vanuit twee invalshoeken: de participatie en het vertrouwen.

Lees ook: Zo bindt u vrijwilligers: 5 tips

Het verbinden komt volgens het rapport vooral tot uiting in de hoge deelname aan activiteiten in de samenleving: velen doen mee. Daarnaast duiden de cijfers op veel vertrouwen. Dat geldt niet alleen voor het onderlinge vertrouwen, maar ook voor het vertrouwen in vooral de gezaghebbende instituten zoals rechters, het leger en de politie. De Nederlandse politie draait zelfs voor een deel op vrijwilligers. Bij Het vrijwilligerswerk is een belangrijk aspect dat Nederlanders bindt, aldus het CBS. (ANP)

Reageer op dit artikel