nieuws

Dit doet het belastingplan met uw salaris

Instroom

Dit doet het belastingplan met uw salaris

Het nieuwe belastingplan heeft groot effect op het inkomen. Om te berekenen wat werknemers overhouden, is er een nieuwe tool.

Er is het afgelopen jaar veel gesteggel over geweest in de Kamer, maar het nieuwe belastingplan gaat per 1 januari 2016 echt in. Omdat de veranderingen complex zijn maar grote effecten kan hebben op het inkomen van werknemers heeft het ministerie van financiën een rekentool in het leven geroepen om het inkomen te berekenen. Op het platform Wijzer in geldzaken staat de tool ‘Wat betekent dit voor mij?’.

Veranderingen die van invloed zijn op het inkomen zijn onder andere de verhoging van de eerste, en de verlaging van de tweede en derde belastingschijf voor de inkomensbelasting. Ook gaat de arbeidskorting omhoog voor lagere inkomens en wordt de algemene heffingskorting aangepast.

Lees ook: NIEUWE WETTEN 2016: de loonstrook

Met de rekentool kunnen Nederlanders een persoonlijk overzicht krijgen van de veranderingen waarmee zij rekening moeten houden. De meeste mensen gaan er honderden euro’s per jaar op vooruit, maar er zijn ook groepen voor wie het voordeel maar enkele tientjes is. Er zijn er ook die in 2016 meer belasting gaan betalen.

Het is volgens Wijzer in geldzaken lastig om te bepalen wat de precieze impact is van de belastingveranderingen. Dit komt omdat er zowel wijzigingen zijn in de schijven als in de heffingskortingen. Naast de inkomstenbelasting verandert nog een flink aantal andere regelingen. (ANP)

Reageer op dit artikel