nieuws

DNB: ‘Werkloosheid daalt komende jaren nauwelijks’

Instroom

DNB: ‘Werkloosheid daalt komende jaren nauwelijks’

De Nederlandsche Bank is niet zo positief over het herstel van de werkgelegenheid. De toezichthouder voorspelt dat de werkloosheid de komende jaren nauwelijks af zal nemen.

De Nederlandse economie heeft de weg omhoog gevonden, maar op de arbeidsmarkt is daar voorlopig nog weinig van te merken. De werkloosheid daalt de komende jaren nauwelijks. Deze voorspelling doet de Nederlandsche Bank (DNB) vandaag.

Volgens de teozichthouder gaat de werkloosheid momenteel duidelijk minder snel achteruit dan na voorgaande recessies. Dit komt vooral door het trage herstel van de economie. Daardoor kunnen bedrijven vaak volstaan met een betere inzet van aanwezig personeel om de extra vraag bij te benen, en zijn er geen nieuwe werknemers nodig.

Werkloosheid 2016 even hoog

Dit effect wordt versterkt door de aanhoudende automatisering. Daarnaast zet de forse groei van het aantal oudere werklozen een flinke rem op de daling van de totale werkloosheid. 55-plussers die hun baan verliezen blijven in tegenstelling tot vroeger vaak actief op de arbeidsmarkt, maar slagen er maar mondjesmaat in om daadwerkelijk een nieuwe baan te vinden. DNB verwacht dat de werkloosheid in 2016, met 6,9 procent van de beroepsbevolking, even hoog is als dit jaar. Voor 2017 wordt een minieme afname tot 6,7 procent voorzien.

Ondertussen zet het herstel van de economie met horten en stoten door. De groei valt daarbij volgend jaar wel iets lager uit dan in 2015, vooral door de vertraging van de internationale handel en de tegenvallende aardgasopbrengsten. DNB voorziet voor 2016 een plus van 1,7 procent, na een groei van 1,9 procent dit jaar. Voor 2017 wordt een verbetering tot 2,2 procent voorzien. (ANP)

 

Reageer op dit artikel