nieuws

Harder werken loont minder

Instroom

Harder werken loont minder

Hoewel de arbeidsproductiviteit van Nederlanders nog altijd stijgt, doet dat niets met het loon.

Ga op een verjaardag zitten in Nederland en het geluid van familie en vrienden is overal hetzelfde: er is de afgelopen jaren meer op ons bordje gekomen, maar dat werk moesten we doen met hetzelfde aantal collega’s. En: we worden niet extra beloond naar die verhoogde productiviteit. Dat beeld klopt, stellen nieuwe cijfers van het CBS. Nederlandse werknemers zijn na de crisis in 2008 minder gaan verdienen, maar de arbeidsproductiviteit is gestegen.
Een en ander heeft te maken met de hoge werkloosheid en het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigen. Daardoor hebben mensen die werken vaak weinig te eisen en ontbreekt bij werkgevers de prikkel om hun salaris op te schroeven. Uit eerdere cijfers van het CBS blijkt dat werkgevers vooral jongere werknemers als productief zien. Oudere werknemers zien zij vooral als nauwkeurig en loyaal. 

Lees ook: Meer doen met minder mensen: 6 tips

Arbeidsproductiviteit blijft stijgen

Werknemers worden in ons land eigenlijk al jaren telkens iets productiever. Het was zelfs decennialang de belangrijkste motor van de economische groei. Terwijl de economie bleef groeien, werden er minder uren gewerkt. Dit werd mogelijk gemaakt door beter geschoold personeel, automatisering en efficiëntere productieprocessen.
Aan het begin van de crisis kende de arbeidsproductiviteit een incidentele dip, constateert het statistiekbureau. Bedrijven hadden in 2009 opeens minder werk om te doen, maar veel wilden of konden nog geen mensen ontslaan. Ze waren bang dat ze dan onvoldoende personeel over zouden houden voor als de economie weer zou aantrekken.

Lees ook: 5 zaken die productieve medewerkers goed doen

0,1 procent minder loon

Na 2009 steeg de arbeidsproductiviteit met afgerond een procent per jaar. Dat is wel iets minder dan de jaren voor de crisis. Mensen zijn gecorrigeerd voor inflatie tegelijkertijd elk jaar ongeveer 0,1 procent minder gaan verdienen.
Er lijkt zich inmiddels overigens weer een kentering af te tekenen. Vorig jaar is de reële beloning per werknemer weer een stuk aangetrokken, maar deze zit nog wel onder het niveau van 2008.
Het CBS wijst erop dat het met het oog op de vergrijzing belangrijk is dat de arbeidsproductiviteit ook in de toekomst blijft toenemen. Dan kan de economie ook komende jaren groei laten zien. (ANP)

 

 

Reageer op dit artikel