nieuws

HR TRENDS 2016: flexibilisering

Instroom

HR TRENDS 2016: flexibilisering

2015 was een groot jaar op het gebied van flexibilisering van werk: de WWZ ging van kracht. Welke eerste lessen neemt HR hiervan mee?

2015 was een groot jaar wat betreft de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De WWZ deed zijn intrede, wat vast minder vast zou moeten maken en flex minder flex. Met de nadruk op ‘zou moeten’. Want met het eerste WWZ-jaar achter de rug kunnen we een eerste balans opmaken: gaat dit volgens HR ook lukken?

Vaster of flexer?

Vast wordt in ieder geval niet minder vast, daar zijn de meeste werkgevers het wel over eens. Slechts 20 procent van de HR-professionals denkt namelijk dat door de wijzigingen vaste contracten sneller worden beëindigd, zo laat het onderzoek HR Trends 2016 zien van onder andere Berenschot.
En wordt flex minder flex? Zeker niet. Als het gaat om de lengte van flexibele contracten lijkt de flexibilisering absoluut door te zetten. Om de transitievergoeding te ontlopen, denkt bijna de helft van de werkgevers de duur van tijdelijke contracten in te korten om zo onder de ‘magische’ 24-maandengrens te blijven.
Bovendien, dat de WWZ werknemers meer zekerheid zou geven op een vast contract, daar lijken HRM’ers om te lachen. Slechts 6 procent is het hiermee eens. Een even groot aantal verwacht dan ook meer werk- nemers een vast contract te bieden. De publieke sector is hier overigens vatbaarder voor: daar denkt 12 procent van de werkgevers meer vaste contracten te bieden.

HR begint WWZ te voelen

Onderzoek van Raet (HR Benchmark 2016) laat een iets genuanceerder beeld zien: de meerderheid van de werkgevers zegt de komende tijd namelijk geen grote veranderingen te verwachten in het aantal flexibele arbeidsrelaties zoals zzp’ers, uitzendkrachten, payroll- en oproepkrachten. Al verschilt dat per sector: in de non-profit is de verwachting vooral dat het aantal flexkrachten gelijk blijft, maar in de zakelijke markt verwachten de meeste werkgevers groei. Bestuurders van organisaties denken overigens meer te flexibiliseren dan HR-professionals zelf. Toch zijn HRM’ers door de WWZ ook wat terughoudender geworden met het aannemen van flexkrachten. Het aantal HRM’ers dat er zo tegenaan kijkt, groeide van 36 procent vorig jaar naar 46 procent in 2015.
HR voelt de werking van de WWZ in de praktijk dus wel degelijk. Waarschijnlijk omdat de werking van de WWZ nog niet voor alle werkgevers is uitgekristalliseerd: hoe zit het ook alweer? En wat als je een misstap begaat? Uit jurisprudentie over de WWZ valt nog niet veel te halen, want die komt pas langzaam op gang. Flex aannemen? Bij twijfel niet doen, lijkt HR te denken.

TIP: Meer weten? Kom naar het Congres over Flexibilisering op 24 mei in Houten. Bekijk hier het programma

Flexibele schil

Voor een overgrote meerderheid van de werkgevers zijn flexibele krachten niet meer weg te denken. 84 procent van de bedrijven werkt ermee, laat het onderzoek van Berenschot zien. Maar hoe groot is die flexibele schil ondertussen? Voor het gemiddelde bedrijf bestaat zo’n 15 procent van het personeelsbestand uit flex, stelt eerdergenoemd rapport. Uiteraard hangt dat van de sector af, want wanneer je inzoomt naar de publieke sector, verwachten werkgevers dat hun flexschil groeit naar zo’n 30 procent in 2020, zo laat nieuw onderzoek van HRM adviesbureau Driessen zien.
Of die verhouding de komende jaar verandert? Daarover verschillen de meningen. 41 procent van de HR-professionals denkt dat de verhouding vaste en flexibele arbeidsrelaties de komende jaren gelijk blijft, 36 procent verwacht groei en 21 procent denkt meer werknemers in loondienst te nemen.

Weinig beleid voor flex

De hoeveelheid flex verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar dat de arbeidsmarkt doorflext, dat valt niet te ontkennen. Verrassend genoeg heeft HR nog maar weinig beleid voor hun flexibele werknemers, blijkt uit het rapport van Berenschot.
Gemiddeld 43 procent van de werkgevers zegt ook maar íets van een structurele aanpak te hebben voor hun flexkrachten als het gaat om de selectie, ontwikkeling en het onderhouden van een flexpool. Dat geldt dan voornamelijk voor organisaties tot honderd medewerkers, want daarboven loopt het percentage van werkgevers met beleid aanzienlijk op. HR zou hier wel meer aandacht aan kunnen besteden. Prioriteit heeft het blijkbaar niet, want het aandeel HRM’ers dat beleid heeft, is dit jaar nagenoeg niet gestegen in vergelijking met 2014.

Lees ook: Zo overwint HR de angst voor flex

Meer HR Trends voor 2016:
HR TRENDS 2016: robotisering
HR TRENDS 2016: eHRM
HR TRENDS 2016: talentmanagement
HR TRENDS 2016: innovatie en strategie

 

Reageer op dit artikel