nieuws

Werknemer houdt meer geld over

Instroom

Werknemer houdt meer geld over

De portemonnee van werknemers in Nederland is er het laatste jaar op vooruit gegaan: het inkomen stijgt.

Nederlandse huishoudens zijn er gemiddeld 1,5 procent op vooruitgegaan in het derde kwartaal in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2014. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Cao-lonen lagen hoger en er waren meer mensen aan het werk dan een jaar eerder. Verder zijn zelfstandigen meer gaan verdienen en er werd meer aan sociale uitkeringen uitbetaald. Door de vergrijzing is volgens het statistiekbureau sprake van een structurele toename van de AOW en de aanvullende pensioenuitkeringen. Het beschikbaar inkomen zit op jaarbasis nu al zeven kwartalen op rij in de lift.

Lees ook: HR ziet eigen salaris stijgen

Dat het economisch steeds beter gaat met Nederland, is ook goed te zien op de woningmarkt. Die trekt al enige tijd aan, blijkt uit de cijfers van het CBS. Hierdoor neemt ook de totale hypotheekschuld weer toe. De afgelopen twee kwartalen werd voor een hoger bedrag aan nieuwe hypotheken afgesloten dan er werd afgelost. Daarvoor werd er lange tijd juist meer geld gestoken in het aflossen van hypotheken. (ANP)

Reageer op dit artikel