nieuws

1 op 10 agenten ziet nieuwe functie niet zitten

Instroom

1 op 10 agenten ziet nieuwe functie niet zitten

Tien procent van de politieagenten heeft weerstand tegen de nieuwe functie-indeling van de Nationale Politie. Hoe wordt dit opgelost?

Agenten zien hun nieuwe functie niet zitten, of hebben bezwaar tegen de locatie waarop zij worden ingedeeld bij de nieuwe functie-indeling van de Nationale Politie. Met klachten van werknemers over de reorganisatie moet korpschef Erik Akerboom niet te rigide omgaan, zo adviseert de voorzitter van de centrale ondernemingsraad.
De reorganisatie van de Nationale Politie blijft bij het personeel weerstand oproepen. Mensen komen in verzet tegen hun nieuwe functie, maar vooral tegen de locatie waarnaar ze worden overgeplaatst. Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie, bevestigt maandag een bericht hierover van het AD. De termijn waarop medewerkers bezwaar konden maken, liep vorige week af.
In tachtig procent van de gevallen hebben de herplaatsingskandidaten een baan gevonden in overeenkomt met een van hun voorkeuren, zo bracht de Nationale Politie eerder naar buiten. Maar de grootste bezwaren zitten ‘m in het feit dat medewerkers veel extra reistijd erbij krijgen.

‘Aandacht voor menselijke kant’

Het grootste deel van de bezwaren (4500) is afkomstig uit ondersteunende diensten. Dat komt doordat een groot deel van dit werk wordt gecentraliseerd op drie locaties: in Rotterdam, Zwolle en Eindhoven. Dat leidt tot veel extra reistijd.
Een adviescommissie binnen de politie, met daarin ook externen als oud-FNV-bestuurder Agnes Jongerius, buigt zich vanaf nu over de klachten. Gekeken wordt of oplossingen mogelijk zijn. ‘Als je puur naar de cijfers kijkt, dan valt 10 procent mee in vergelijking met andere grote reorganisaties’, zegt Giltay. ‘Maar voor de betrokken mensen is het natuurlijk heel vervelend en aan die menselijke kant gaan we nu aandacht besteden.’

Niet nodig

Giltay: ‘Er zijn veel oplossingen te bedenken. We kennen ook gevallen van mensen die al vanuit hun nieuwe werkplek te horen hebben gekregen dat ze daar nu niet nodig zijn, terwijl hun oude baas ze nog wel kan gebruiken. Goede onderlinge communicatie zou al veel helpen.’
De reorganisatie van de Nationale Politie is op 1 januari 2013 ingezet en sleept zich nog voort. Onderdeel van de reorganisatie is onder meer het omlaag brengen van het aantal functieprofielen.

Lees meer over de gevolgen van reorganisaties op ORinformatie.nl

Reageer op dit artikel