nieuws

Cao grootmetaal zit muurvast

Instroom

Cao grootmetaal zit muurvast

De grootmetaalsector zit nog steeds zonder cao. Cao-gesprekken zitten muurvast en de zoveelste ronde stakingen is op komst. 

De vakbonden in de grootmetaal gaan voorlopig niet in op de oproep van werkgeversorganisatie FME om de gesprekken over een nieuwe cao te hervatten. De bonden willen eerst de eigen achterban raadplegen, heeft FNV-bestuurder Jos Brocken laten weten.

Komende weken zullen FNV en CNV ledenbijeenkomsten organiseren om te peilen wat de metaalwerkers zelf willen. Tegelijkertijd gaan de bonden door met het opzetten van stakingen bij de metaalbedrijven.

Het conflict in de metaalsector is nu al maanden aan de gang. Voor bedrijven in de kleinmetaal is wel een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal kunnen werkgevers en vakbonden het maar niet eens worden. Vakbonden willen resultaat zien: een nieuwe cao, geld voor scholing, meer zeggenschap over roosters en werktijden en een goede loonsverhoging. Bedrijven die last hebben van de stakingsacties zijn onder meer truckbouwer DAF, luchtvaartbedrijf Fokker en bussenmaker VDL.

De laatste weken voerden partijen achter de schermen meerdere verkennende gesprekken, maar die werden afgelopen weekend opgeschort. Dat FME vervolgens maandag al weer met een oproep kwam om verder te gaan met de onderhandelingen, verbaasde de bonden enigszins. Brocken zegt dat hij de brief van de werkgevers mee zal nemen als hij de situatie met zijn achterban bespreekt. (ANP)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels